valkoposkihanhet-lassi-kujala

Kuvaoikeudet: Lassi Kujala

Viime viikonloppuna yli 30:ssä Euroopan ja Keski-Aasian maassa tarkkailtiin lintuja osana BirdLifen EuroBirdwatchia, Euroopan suurinta lintuharrastustapahtumaa.

Lauantaina ja sunnuntaina 5.–6.10. järjestettiin noin 1 000 retkeä tai muuta tapahtumaa ja muuttolintuja tarkkaili noin 20 000 ihmistä. Kaikkiaan havaittiin lähes kolme miljoonaa lintuyksilöä. Eniten lintuja, noin 800 000 yksilöä, kirjattiin Suomessa. Runsaasti lintuja laskettiin myös Unkarissa, Hollannissa ja Ruotsissa. Tapahtuman runsaimmat lajit olivat kottarainen, nokikana ja peippo.

Suomessa havaintoja kirjattiin eniten valkoposkihanhesta. Esimerkiksi Lappeenrannassa Joutsenon Konnunsuolla oli vielä yli 30 000, Lapinjärvellä 26 000 ja Iitissä 15 000 valkoposkihanhea. Seuraavaksi eniten havaittiin alleja (60 000 yksilöä), joista 21 000 muutti lauantaina Porvoon Söderskärillä. Kolmanneksi runsain laji oli räkättirastas (32 000). Runsaita olivat myös naakka, kottarainen ja sepelkyyhky.

Laulujoutsenia on kerääntynyt eteläisintä Suomea myöten, mutta suurimmat parvet ovat vielä Pohjois-Suomessa. Tornion Karunginjärvellä laskettiin lauantaina 1 152 joutsenta. Vaelluslinnuista liikkeellä oli erityisesti närhiä. Hangon lintuasemalla laskettiin sunnuntaina yli 600 muuttavaa närheä, ja yli 100 närheä muutti monessa havaintopaikassa.

Viikonlopun harvinaisimpia lintuja olivat samettipääkerttu Porissa, ruskouunilintu Joensuussa ja siperianuunilintu Parikkalassa. Muita harvinaisuuksia olivat muun muassa tunturihaukka ja pikkuruokki Kokkolassa, palsasirri Lahdessa sekä taigakirviset Eckerössä ja Kristiinankaupungissa.

EuroBirdwatch-tapahtuman tarkoitus on edistää linnustonsuojelua ja lintuharrastusta. Valtioiden rajoista välittämättä matkaa tekevät muuttolinnut kuvastavat hyvin kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä lintujen suojelussa. BirdLifen tavoite on turvata linnuille tärkeiden elinympäristöjen säilyminen pesimäalueilla, muutonaikaisilla levähdyspaikoilla ja talvehtimisalueilla.

EuroBirdwatch järjestettiin ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten, syksyllä 1993.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.