Elamassa_02_2013  1 - Google Chrome_2013-10-09_16-04-15

Voiko sairaana olla työkykyinen? Entä jos keikkaa pukkaa työttömälle? Mikä auttaisi yhdistämään vauvanhoidon ja työnteon? Kelan tuet auttavat muuttuvissa elämäntilanteissa.

Kelan asiakaslehteä Elämässä – Mitt i allt 2/2013 jaetaan parhaillaan koteihin. Lehdessä kerrotaan, miten Kelan tuet voivat joustaa elämäntilanteiden mukana.

Lehdessä haastatellaan hierojaa, joka menetti työkykynsä välilevyn pullistuman vuoksi. Muutaman kuukauden kuluttua selkäkipu rauhoittui, ja aiempaa kevyempi osa-aikatyö tuntui sopivalta. Työhön paluun tueksi Kelasta maksettiin osasairauspäivärahaa.

Toinen lehden juttu kertoo työkyvyttömyyseläkkeellä olevan henkilön tarinan. Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava mies tuntee, että työkykyä olisi jäljellä ja työhalua sitäkin enemmän. Hän pohtii, miten kevyen työskentelyn voisi yhdistää työkyvyttömyyseläkkeeseen. Lehti vastaa, minkä verran työkyvyttömyyseläkkeen yhteydessä voi ansaita ja miten työkyvyttömyyseläkkeen voi jättää lepäämään, jos voimat sallivat säännöllisen työskentelyn.

Kela tukee myös yllättävissä elämänmuutoksissa. Esimerkiksi silloin, kun perheeseen syntyy sairas lapsi tai kun henkilö vammautuu, tarvitaan laaja-alaista tukea. Henkilökohtainen neuvonta on Kelan uusi palvelu erityistä tukea tarvitseville asiakkaille. Henkilökohtaiset neuvojat auttavat tukien hakemisessa, ja kokonaistilanteen selkeyttämiseksi tehdään yhteistyötä muiden hoitavien tahojen kanssa.

Lehdessä haastatellaan kolmen erityislapsen yksinhuoltajaäitiä. Perhe on saanut Kelasta esimerkiksi perhekuntoutuspalveluita. Matka- ja lääkekulujen korvausasioihin yksinhuoltajaäiti ei ole vielä ennättänyt perehtyä. Henkilökohtainen neuvonta helpottaisi:

– Ihmiset eivät useinkaan tiedä kaikista heille kuuluvista tuista. Lisäksi voi olla arjesta niin väsynyt, ettei yksinkertaisesti enää jaksa hakea niitä, hän toteaa.

Elämässä – Mitt i allt -lehti 2/2013 jaetaan jokaiseen kotitalouteen 9.–20.10.2013. Muita lehden aiheita ovat muun muassa sotilasavustus, ikäihmisten verkkoasiointi ja potilasdirektiivi.

Lisätietoja:

Elämässä – Mitt i allt -lehti 2/13 on luettavissa verkossa www.kela.fi/elamassa suomeksi ja www.fpa.fi/mittiallt ruotsiksi.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.