13605_22_NiklasA2

Sisäministeri Päivi Räsäsen erityisavustaja Niklas Andersson (kd.)

Ruotsinkielisiä poliisipalveluja saa ensi vuoden alusta lähtien nykyistä laajemmin Suomessa. Erityisavustaja Niklas Andersson totesi tänään torstaina 10.10. ruotsinkielisiä poliisipalveluita koskevassa seminaarissa Pedersöressä, että ensi vuoden alusta seitsemän 11 poliisilaitoksesta on kaksikielisiä. Tällä hetkellä 24 poliisilaitoksesta seitsemän on kaksikielisiä.

-Ruotsin kielen asema on ensi vuoden alusta lähtien vahvempi poliisissa kuin tällä hetkellä. Vaikka uusien poliisilaitosten toiminta-alueet ovat nykyistä suurempia, maantieteellisesti nykyistä laajemmalla alueella saa jatkossa myös ruotsinkielisiä palveluita, Andersson sanoi tuodessaan sisäministeri Päivi Räsäsen tervehdyksen seminaariin.

Kaksikielisten poliisilaitosalueiden laajentuessa poliisimiesten kielikoulutusmahdollisuuksia tuetaan. -Poliisihallitus selvittää parhaillaan suomen-, ruotsin-, saamen- ja viittomakielisten palveluiden tilannetta poliisissa. Selvitys valmistuu lähiaikoina ja sen jälkeen tehdään ehdotukset kehittämistoimenpiteiksi, Andersson totesi.

Andersson nosti esille puheessaan myös ruotsinkieliset alueelliset yksiköt. Hänen mukaansa sisäministeriön tavoitteena on koko ajan ollut, että ruotsinkieliset alueelliset yksiköt säilyvät poliisiuudistuksessa. Vuoden 2014 alusta Suomessa on viisi ruotsinkielistä alueellista yksikköä (Raasepori, Pietarsaari, Mustasaari , Närpiö ja  Turunmaa). Niissä työkieli on ruotsi.

-Tärkeää on myös turvata riittävä ruotsin kielellä tapahtuva opetus. Poliisiammattikorkeakoulu on kaksikielinen oppilaitos, jossa annetaan opetusta kummallakin kansalliskielellä. Poliisissa on keskusteltu paljon kouluttajien palkkioista. Sisäministeriö ja Poliisihallitus ovat sopineet, että jatkossa koulutuslisää voidaan maksaa niille, jotka oman toimensa ohella kouluttavat Poliisiammattikorkeakoulussa, Andersson totesi ja toivoi, että ratkaisu tyydyttää kenttää.

Uudet poliisilaitokset aloittavat toimintansa vuoden 2014 alussa. Andersson muistutti, että uudistuksen tavoitteiden toteutumista seurataan tarkkaan. Hallitus tulee antamaan selvityksen uudistuksen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta eduskunnalle vuoden 2014 loppuun mennessä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.