Pelastakaa Lapset avaa nuorille suunnatun Tukichatin Oulun seudun ammattioppilaitoksen Myllytullin yksikön tapahtumien vuoksi osoitteessa: www.mantelichat.fi.  Chat on auki tänään torstaina 10.10. klo 17–20. Vapaaehtoiset koulutetut aikuiset tarjoavat chatissa tukea niille, jotka haluavat keskustella tapahtuneesta. Pelastakaa Lasten verkkonuorisotalo Netari jatkaa nuorten tukemista perjantaina ja maanantaina.

Pelastakaa Lasten Tukichatin koulutetut valvojat kannustavat nuoria puhumaan ja jakamaan pelkoa ja ahdistusta läheisten kanssa, sekä tarvittaessa rohkeasti ottamaan yhteyttä ammattiauttajiin tai kriisipuhelimiin keskustellakseen asiasta lisää. Tapahtuma voi herättää muistoja tai kokemuksia vastaavista tapahtumista, jotka nousevat mieleen tapahtumien myötä. Aikuisten on tärkeä olla läsnä ja valmiina kuuntelemaan.

Pelastakaa Lapset koordinoima Netari jatkaa nuorten tukemista perjantaina. Netarin chat on auki perjantaina irc-galleriassa klo 19–22 ja paikalla ovat nuorisotyöntekijät. Heidän kanssaan nuori voi jutella halutessaan nimettömästi kahden kesken chatissa.http://irc-galleria.net/community/2548081-netari

Irc-gallerian Jepari-yhteisössä on mahdollisuus keskustella maanantaina klo 16–18 Oulun poliisilaitoksen nuorisorikosryhmän ja netarityöntekijöiden kanssa. http://irc-galleria.net/community/3037155

Oulun kaupungin Byströmin nuorten palveluiden Irc-gallerian yhteisössä järjestetään kriisi-chat tänään torstaina 10.10. klo 18–21. Paikalla nuorten kanssa on keskustelemassa nuorisotyöntekijöitä, koulukuraattori, terveydenhoitaja ja etsivä nuorisotyöntekijä. Palvelua voi käyttää Irc-gallerian tunnuksilla tai kertakäyttöisillä tunnuksilla, jotka voi luoda helposti ja nopeasti. Chatissa voi jutella kahden kesken ammattilaisen kanssa anonyymisti. Byströmin nuorten palveluiden yhteisön ja chatin löytää täältä: irc-galleria.net/bystrominnuortenpalvelut

Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi on koonnut nettisivuilleen oululaisia ja valtakunnallisia kriisipalveluita, joista nuoret saavat apua ja tukea. Tiedot löytyvät www.nettinappi.fi –sivulta etusivun Ajankohtaista-palstalta.

Ohjeita lapselle ja nuorelle:

  • Puhu tapahtuneesta turvallisen aikuisen kanssa.
  • Kaikki tunteet ovat sallittuja ja ne täytyy käsitellä.
  • Suojele itseäsi liialliselta mediatulvalta; tv-uutisilta, nettisisällöiltä. Kaikkea ei ole pakko katsoa.
  • On lupa olla surullinen. Surulle pitää antaa myös aikaa. Vaikeneminen ja asian unohtaminen eivät ole hyviä keinoja selvitä surusta.

Kuinka aikuinen voi tukea lasta kohtaamaan ikäviä tapahtumia ja tilanteita:

  • Ole läsnä lapsen ja nuoren kokemuksissa. Kuuntele ja puhu tapahtuneesta.
  • Kannusta lasta ja nuorta puhumaan ja kertomaan tunteistaan, auta lasta löytämään sanat, jos hän ei itse osaa tai pysty. Kaikki tunteet ovat sallittuja ja ne täytyy käsitellä.
  • Suojele liialliselta mediatulvalta; tv-uutisilta, nettisisällöiltä.
  • On lupa olla surullinen. Surulle pitää antaa myös aikaa. Vaikeneminen ja asian unohtaminen eivät ole hyviä keinoja selvitä surusta.
  • Mikäli lapsi tai nuori reagoi rajusti, apua kannattaa aina hakea ja sitä on myös saatavilla.
  • On tärkeää nähdä positiivisesti tulevaisuuteen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.