304164_121753877997880_2033808932_n

Heidi Hautala

Valtion omistajaohjauksesta vastaava kehitysministeri Heidi Hautala eroaa tehtävästään.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava kehitysministeri Heidi Hautala on ilmoittanut tänään päätöksestään jättää ministerin tehtävät. Hautala kertoi asiasta tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hautala halusi heti tilaisuuden aluksi sanoa, että omistajaohjauksen toiminta Arctia Shippingiin liittyen maaliskuussa 2012 oli hänen mielestään oikea.

– Oli yhtiön – ja siten valtio-omistajan – etu, että tilannetta ei kärjistetty. Korostan, että linjani olisi ollut sama riippumatta siitä, mikä järjestö mieltään osoitti valtionyhtiön tiloissa. Kyse oli valtio-omistajan yhtiön edusta, Hautala sanoi tiedotustilaisuudessaan.

– Olen vakaasti sitä mieltä, että on yritysten etu käydä vuoropuhelua kansalaisyhteiskunnan kanssa. Tämä on yritysvastuun perusajatus, ja vastuullinen toiminta on kulmakivi taloudelliselle menestykselle nykymaailmassa.

– Nyt kun tapahtumien kulku on selvitetty, huomaan ajatelleeni, että asiat tapahtuivat eri järjestyksessä. Olen siis antanut asioiden kulusta epätarkkaa tietoa. Kaiken tapahtuneen jälkeen minun olisi vaikea toimia ministerin roolissa. Siksi näen parhaaksi, että eroan ministerin tehtävistä.

Hautala toivoo, että huomataan millaisen asian yhteydessä kohu nousi.

– Arktisen luonnon varjelu ja aroilla alueilla öljynporauksen rajoittaminen on paitsi luonnon, myös ilmastonmuutoksen kannalta kriittinen kysymys koko ihmiskunnalle. Arktisten luonnonvarojen hyödyntämiseen liittyy myös valtavasti taloudellisia intohimoja.

Tilaisuudessa Hautala sanoi, että on pitänyt ministerin työstään.

– Olen iloinen ja ylpeä, että saimme nostettua ihmisoikeudet kehitysyhteistyön ja kehityspolitiikan keskiöön, ministeri Hautala summaa kautensa saavutuksia.

– Seuraavat kaksi vuotta ovat ratkaisevat siinaä, miten kansainvälinen yhteisö ratkaisee globaalit suuret ongelmat: Äärimmäisen köyhyyden ja eriarvoisuuden. Suomella on tässä iso rooli. Tässä keskinäisriippuvaisessa maailmassa vakaus ja oikeudenmukaisuus on myös Suomen ja suomalaisten etu.Toivon, että hallitus yhdessä eduskunnan kanssa pitää kiinni kansainvälisestä sitoumuksestamme nostaa kehitysyhteistymäärärahat 0,7 prosenttia bruttokansantulosta vuoteen 2015 mennessä, Hautala linjasi.

– Omistajaohjauksessa tavoitteeni on ollut, että valtion omistamat yhtiöt ovat hyvässä kunnossa vielä ministerikauteni jälkeenkin. Näivettyminen niille sijoilleen vain muutosten tekemisen pelossa ei ole vaihtoehtoni, Hautala sanoi.

Tapahtumien aikajana

perjantaina 16. maaliskuuta 2012

Ministeri Tanskan kehitysviraston 50-vuotisjuhlaseminaarissa ja epävirallisessa EU-kehitysministerikokouksessa Kööpenhaminassa.

Greenpeace tekee kampanjaiskun Helsingin satamassa. Erityisavustaja Korkeaoja välittää tiedon iskusta ministerille ja omistajaohjausosastolle.

maanantaina 19. maaliskuuta

Virkamiessihteeri Muhonen soittaa Arctia shippingin toimitusjohtaja Vaurasteelle ja saa tilannekatsauksen Arctic Shippingin yhtiön ja laivojen tilanteesta. Vauraste on Alaskassa. Muhonen lähettää sähköpostitse tilannekatsauksen ministerille ja avustajille. Katsaus sisältää muun muassa uuden tiedon yhtiön aikomuksesta tehdä rikosilmoitus Greenpeacen toimista.

tiistaina 20. maaliskuuta 2012

Ministeri keskustelee avustajien kanssa tilanteesta.

Virkamiessihteeri Muhonen lähettää toimitusjohtaja Vaurasteelle Alaskaan tekstiviestin:

“Huomenta sinne Alaskaan! Ministerin terveisinä välitän suosituksen ja toiveen, että luopuisitte AS:ssä toistaiseksi rikosilmoituksen tekemisestä GP:n laivaannoususta. Vältettäisiin lisäkohut jnpp Ministeri kutsuu teidät ja aktivistit mielellään kahvikupin ääreen yhteiseen keskusteluun, jahka palaat ja jos sopii. Ystävällisesti Sallamaari.”

Dokumenttia vastauksesta ei ole.

Ministerin avustajat keskustelevat tilanteesta Timosen kanssa. Hän oli tullut samaan johtopäätökseen. Timonen oli yhteydessä yhtiöön tekstiviestillä:

“Vähän pelisilmää please, Pekka”

Dokumenttia vastauksesta ei ole.

Timonen lähettää tekstiviestin Vaurasteelle:

“Tero (cc: Lauri ja Sallamaari) Tarvittaessa käytämme osakkeenomistajan oikeutta ottaa asia käsiteltäväkseen ja yhtiökokous päättää että rikosilmoitusta ei tehdä. Yritä nyt ajatella että olet valtion omistamassa yhtiössä ja ministeri yrittäisi saada suhteet näihin järjestöihin kuntoon. Pekka”

Timonen lähettää sähköpostin Arctia Shippingin hallituksen puheenjohtaja Matti Virtaalalle ja kertoo saman asian.

Puhelinsoitto myöhemmin illalla, Matti Virtaala-Tero Vauraste:

Matti Virtaala kertoi saaneensa tekstiviestin Pekka Timoselta, jossa Timonen ilmoittaa vielä, että rikosilmoituksen poisvetämisestä päätetään tarvittaessa yhtiökokouksessa ja samalla yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja vaihdetaan.

keskiviikkona 21. maaliskuuta 2012

Arctia Shipping vetää rikosilmoituksen pois poliisin käsittelystä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.