patsas

Patsaat ovat 25 vuotta ihastuttaneet puistossa kävijöitä.

Kupittaanpuistoon suunnitellaan uutta ja kaupunkilaisille ilmaista leikkipaikkaa, joka kannustaa liikkumiseen. Unelmien leikkipaikan eli niin sanotun patsaspuiston patsaat rakennettiin vuonna 1988 ja nyt 25 käyttövuoden jälkeen ne ovat elinkaarensa lopussa.

Kupittaanpuistoon suunnitellaan uutta, kaupunkilaisille ilmaista leikkipaikkaa, joka kannustaa liikkumiseen. Leikkipaikassa tulee olemaan kymmenen erilaista ja hauskaa leikkivälinettä, joissa on mukana pelillisiä elementtejä, uusinta teknologiaa ja itsensä haastamista. Välineitä voi mainiosti käyttää myös ilman minkäänlaista kännykkää tai muuta teknistä laitetta.

Unelmien leikkipaikka suunniteltiin aikoinaan pohjoismaisten taiteilijoiden ja lasten yhteistyönä. Patsaat rakennettiin puusta, sanomalehdestä ja kanaverkosta, ja ne on päällystetty betonikerroksella. Viime vuodet ovat olleet puiston ylläpidon tekohengitystä, ja niiden korjaaminen on osoittautunut täysin mahdottomaksi.

Unelmien leikkipaikan turvallisuudesta vastaa toiminnanharjoittaja eli tässä tapauksessa Turun Kiinteistöliikelaitos, joka on päättänyt turvallisuussyistä purkaa patsaat mahdollisimman pian.

Suunnittelu on vielä kesken

Uuden puiston suunnittelu on vielä kesken. Leikkipaikkaa suunnitellaan yhteistyössä useiden eri tahojen kanssa, jossa mukana on Turun kaupungin ja Puuha Groupin lisäksi Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoita sekä useita muita turkulaisia yrityksiä.

Projektissa ovat mukana myös Liiku ry ja valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valo, joiden asiantuntemusta lasten ja nuorten nykyisestä fyysisestä kunnosta ja hyvinvoinnista käytetään pohjana leikkivälineitten kehittämisessä. Leikkipaikan välineistä suunnitellaan hauskoja, mutta myös lihaskuntoa, motoriikkaa ja tasapainoa kehittäviä.

Tällä hetkellä työnimellä Puuha Zone kulkeva leikkipaikka on tarkoitus nimetä uudelleen. Nimestä tullaan järjestämään kilpailu. Tavoitteena on, että puistossa pääsee testaamaan taitojaan vuonna 2014.

Suunnitelmissa on myös testata lapsiraadin avulla, että ovatko aikuisten suunnittelemat laitteet lapsen näkökulmasta katsottuna oikeasti hauskoja ja leikittäviä.

Uusi patsaspuisto on mahdollinen

Kupittaanpuistoon on täysin mahdollista rakentaa uusi patsaspuisto. Osastopäällikkö Eeva Roiha Turun Nuorten palveluista kutsuukin kaikki asiasta kiinnostuneet mukaan ideoimaan ja suunnittelemaan uutta puistoa. Alusta lähtien tullaan kiinnittämään huomiota turvallisuusasioihin, ja suunnittelussa onkin mukana turvallisuuskoordinaattori.

Roiha kertoi, että alustavasti on keskusteltu siitä, että uuden patsaspuiston rahoittamiseen voisi käyttää kaupungin kaunistamisrahastoa. Ihanteellista olisi, jos toteutukseen osallistuisi turkulaisia, nuoria taiteilijoita. Jos kaikki menee hyvin, uusi puisto voisi ilahduttaa kävijöitä jo vuonna 2015.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.