cropped-varajarvi21

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Marko Varajärvi

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Varajärvi:
Ministeriöiden virkamiesten näpit irti maakuntien EU-rahasta

-Kansallinen aluepolitiikka on korvautunut EU:n rakennerahastovarojen kautta tehtävällä alueiden kehittämisellä. Maakuntaliitto vastaa aluekehitysviranomaisena alueiden kehittämiseen liittyvien tehtävien hoitamisesta maakunnan alueella. Kahden johtavan ministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiesten keskuudessa on kuitenkin muutamia, joiden sormet syyhyävät maakuntien rahojen perään.

– EU:ssa ymmärretään alueiden kehittämiseen tarkoitettujen rahojen rooli paremmin. Aluelähtöinen kehittäminen ei tarkoita ministeriöitä vaan maakuntia.

-Hallinnon ja aluekehityksen ministerivaliokunnasta (Halke) on valitettavasti tullut muutamien virkamiesten poliittisten intohimojen kohde. Sinne ujutetaan jatkuvasti ja jääräpäisesti ministeriöiden määräysvallan lisäämiseen tähtääviä uudistuksia. Onneksi pääosa näistä ehdotuksista on torpattu, mutta vyörytys on jatkuvaa. Tasapuolisuuden nimissä on todettava, että myös maakuntien liitoissa on johtavia virkamiehiä, jotka kokevat maakuntien hallitukset virkamiesvaltansa jarruna, mutta onneksi näitä on häviävän pieni vähemmistö.

– Maakuntaliitot ovat demokraattisesti johdettuja aluekehityksen vetureita. Mielestäni tärkeää onkin, että demokraattisesti valittu maakuntahallitus käyttää sitä valtaa, joka sille kuuluu. Vasemmistoliiton on syytä jatkossakin vahvasti viedä eteenpäin uudistusta, jossa maakuntahallinto valittaisiin suorilla vaaleilla, kuntavaalien yhteydessä. Se vahvistaisi entisestään maakuntien demokraattista luonnetta.

– Kun pohditaan EU-vaalien äänestysaktiivisuuden nostamista, niin on paikallaan pohtia, voisiko kuntavaalit yhdistää EU-vaaleihin ja kunnanvaltuustojen toimikautta pidentää viiteen vuoteen. Tämä olisi järkevää paitsi äänestysaktiivisuuden myös maakuntien liittojen roolia tarkasteltaessa.

Varajärvi puhui TEAM Vasemmisto ja sitoutumattomat ry:n tilaisuudessa lauantaina Kiljavalla.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.