800px-Fentanyl-2D-skeletal

Etelä-Savon poliisilaitoksella tutkittavana olleen tammikuussa 2013 ilmitulleen fentanyylilaastareihin liittyvän kuolematapauksen esitutkinta on saatu valmiiksi ja asia siirtyy syyteharkintaan.

Voimakkaana kipulääkkeenä tunnettuun fentanyyliin liittyvä väärinkäyttö tuli ilmi Joroislaisen 44-vuotiaan miehen jouduttua sairaalaan ja myöhemmin menehdyttyä fentanyylilaastareiden aiheuttamaan myrkytykseen. Tutkinnan yhteydessä kävi ilmi että samalta henkilöltä peräisin olleisiin laastareihin oli menehtynyt myös toinen 38-vuotias Joroislainen mies joulukuussa 2012. Joroislaisen 36-vuotiaan miehen epäillään itse käyttäneen ja antaneen toisten käytettäväksi hänellä laillisesti olleita laastareita huumaustarkoituksessa useampia kertoja joulukuun 2012 – tammikuun 2013 välisenä aikana.

Miestä epäillään kahdesta kuolemantuottamuksesta ja kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta sekä huumausaineen käyttörikoksista. Poliisi epäilee kipulaastareista irrotetun lääkkeen aiheuttaneen miesten kuoleman.

Fentanyyli on voimakkaisiin kroonisiin kiputiloihin käytettävä lääke ja vahvuudeltaan jopa 100 kertaista morfiiniin ja kymmeniä kertoja heroiiniin verrattuna. Yliannostuksen vaara on suuri ja väärinkäytössä fentanyyli on erittäin helposti hengenvaarallista ennen kaikkea sen hengitystä lamaavan vaikutuksen vuoksi. Myös käytetyt laastarit ovat vaarallisia.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.