542px-RML_16_pounder_shrapnel_shell_Mk_III_diagram

Srapnell- sotilasräjähde

Lahden toriparkin kaivuutyömaalta löytyi tiistaina 15.10. iltapäivällä Vapaussodan (1918) aikainen räjähtänyt ammus tai sen osia. Vaarattomaksi alunperin todettu ammus on ilmeisesti Srapnell-niminen noin 10-15 kg:n sotilasräjähde.

Puolustusvoimien raivaajat totesivat ammuksen osat vaarattomiksi ja sirpaleiden raivaus jatkui pitkälle tiistai-iltaan. Kenellekään ei aiheutunut vaaraa ammuksesta eikä aluetta eristetty sen enempää, koska ammus oli aidatun alueen sisäpuolella.

Paikalla oli yksi vastaaviin tilanteisiin koulutettu poliisipartio.

FAKTAA:

Srapnelli on tykkiaseissa käytetty luodeilla täytetty ammustyyppi, joka on tarkoitettu toimimaan ilmassa lentoratansa loppuvaiheessa singoten sisältämänsä luodit kohti maalia. Srapnelli on saanut nimensä brittiläisen tykistöupseeri Henry Shrapnelin mukaan, joka aloitti ensimmäisten pallosrapnellien kehittelyn 1784.

Shrapnel_shell

Srapnellin toiminta

Shrapnelin suunnittelema uusi ammustyyppi otettiin brittitykistön käyttöön 1803. Ensimmäiset nykyisiä tykinammuksia ulkoisesti muistuttavat lieriönmuotoiset srapnellit tulivat käyttöön 1860-luvulla rihlattujen tykkien yleistyessä. Metallurgian ja valmistusmenetelmien kehityksen myötä 1880-luvulla srapnelli sai lopulliseksi jääneen muotonsa.

Srapnellin vanhentuminen alkoi tehokkaiden, pikriinihapolla ladattujen sirpalekranaattien yleistyessä 1890-luvulla. Tehokkailla räjähdysaineilla ladatut sirpalekranaatit olivat paljon srapnellia yksinkertaisempia ja monipuolisempia ammuksia. Srapnellin teho perustui yksinomaan sen suoraan eteenpäin sinkoamien luotien vaikutukseen, eikä se alkuunkaan soveltunut linnoitteiden tuhoamiseen. Sirpalekranaatilla sen sijaan oli srapnellin kapeaa luotiviuhkaa kattavampi sirpalevaikutus sekä ruhjova painevaikutus, minkä lisäksi se voitiin käytetystä sytyttimestä riippuen asettaa räjähtämään joko maanpinnan yläpuolella, maanpinnan tasalla tai sen alla. Srapnelli oli kuitenkin vielä ensimmäisessä maailmansodassakäytössä sirpalekranaattien rinnalla, mutta toisen maailmansodan alkaessa se oli ammustyyppinä jo harvinainen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.