16-2

Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio keskustelevat liittopresidentti Ueli Maurerin ja hänen tyttärensä Sidonia Maurerin kanssa junamatkalla Zürichistä Luzerniin. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

“Haluaisimme kovasti tiivistää yhteistyötämme rauhanvälityksessä ja saada siitä oppia Sveitsiltä”, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö lehdistötilaisuudessa Sveitsin Bernissä 15. lokakuuta. Presidentti korosti Suomen ja Sveitsin välisen tiiviimmän poliittisen yhteistyön tarvetta myös puheessaan Sveitsin parlamentissa. Presidentti sanoi Sveitsin toiminnan rauhanvälityksessä inspiroivan Suomea ja toivoi yhteistyötä myös konfliktien ehkäisyssä. “Yhteisiä intressejä on myös turvallisuuspolitiikassa ja puolustusyhteistyössä”, presidentti Niinistö muistutti. Myös Sveitsin liittopresidentti Ueli Maurer nosti turvallisuuspolitiikan ja puolustusyhteistyön keskusteluiden tärkeimmiksi aiheiksi.

Presidentti Niinistö toivoi Suomen saavan oppia Sveitsiltä myös ammattikoulutuksessa. Niinistön mielestä juuri onnistuminen ammattikoulutuksessa selittää osin Sveitsin alhaisen nuorisotyöttömyyden. “Tämä vakava ongelma on täällä erinomaisesti hoidettu”, kehui presidentti Niinistö sveitsiläisiä.

Tasavallan presidentti korosti, ettei menneisyyden tai tämän päivän menestyksen varaan pidä nojata: “Elämme keskellä poliittisia ja taloudellisia mullistuksia. Yhteiskuntiemme ja talouksiemme sopeuttaminen tulevaisuuden haasteisiin on poliittisten päättäjien tärkein tehtävä. Uskon, että molempia maita hyödyttää kohdata nämä haasteet yhdessä”, sanoi presidentti Niinistö ja kertoi tulleensa etsimään Sveitsi-yhteyttä monella alalla.

Taloudessa aiheeksi nousi ympäristöosaaminen. “Suomi ja Sveitsi ovat molemmat cleantech-osaajia ja maiden yritykset hyötyisivät tiiviistä yhteistyöstä”, presidentti Niinistö sanoi puheessaan. Yhteistyötä kannattaisi erityisesti tehdä tutkimuksessa ja innovaatioissa, joissa molemmat maat ovat jo vahvoja.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat valtiovierailulla Sveitsissä 15.-16. lokakuuta 2013. Vierailu alkoi tiistai-aamuna Zürichissä, jossa Sveitsin liittopresidentti Ueli Maurer otti Suomen presidenttiparin vastaan. Presidentit seurueineen siirtyivät Zürichistä Luzernin kautta Berniin, jossa olivat vuorossa viralliset vastaanottoseremoniat, presidenttien puheet sekä viralliset keskustelut.

Keskiviikkona 16. lokakuuta presidentti Niinistö tutustuu yhdessä liittopresidentti Maurerin kanssa Sveitsin puolustusvoimien pioneeri- ja pelastustoimintaan Bremgartenissa, vesivoimahankkeeseen Linth-Limmernissä sekä avaruustekniikkaa valmistavan RUAG Space -yhtiön toimintaan Oerlikonissa.

Presidentin seurueessa ovat mukana puolustusministeri Carl Haglund sekä yritysjohtajien valtuuskunta. Vierailun yhteydessä järjestetään maiden taloussuhteiden tiivistämistä käsittelevä keskustelutilaisuus.

Tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion erillisohjelmassa on tutustuminen Zürichin taideyliopistoon sekä historiallisia tekstiilejä keräävään ja tutkivaan Abegg-säätiöön.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.