talvi7

Talviliikenne, pöllyävä lumi. Kuvaaja: Kaisa Tanskanen, Liikenneturva

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan autoilijoiden on syytä varautua liukkauteen loppuviikosta. Viranomaiset painottavat kelinmukaista ajotapaa talviliikenteen turvallisuuden varmistamiseksi. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Liikennevirasto muistuttavat, että olennaista on tunnistaa vallitsevat olosuhteet talvella ja mukauttaa ajotapansa ja -taitonsa sen mukaan. Liikkuva poliisi painottaa, että nastarenkaita saa käyttää aina, kun liukas keli on todennäköinen.

Ilmatieteen laitoksen 16.10. tekemän ennusteen mukaan torstain aikana lähestyvä laaja matalapaine tuo mukanaan paikoin runsaita sateita. Matalapaine liikkuu perjantain aikana Suomen yli itään ja pohjoisesta alkaa virrata kylmää ilmaa. Näillä näkymin sateen olomuoto on maan eteläosassa pääosin vettä. Satakunnasta Pirkanmaan yli Etelä-Savoon ja Etelä-Karjalaan ulottuvalla alueella sade tulee vetenä, räntänä tai lumena. Pohjanmaalta Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella valtaosa sateesta tulee lumena ja lunta voi kertyä paikoin yli 10 cm. Lappiin loppuviikon yhtenäiset lumisateet eivät näytä yltävän, mutta siellä jatkuu talvinen pakkassää.

Viikonloppuna yöpakkasta esiintyy koko maassa. Sateet ja yöpakkaset voivat vaikeuttaa liikennettä teiden liukkauden takia.

Talvi- ja nastarenkaita saa ja tulisi käyttää aina, kun sää tai keli niin edellyttää. Talvirenkaita tulee käyttää joulukuun alusta helmikuun loppuun.

Hyväkuntoiset talvirenkaat päihittävät huonot nastat ja kitkat mennen tullen

Trafi painottaa, että olennaista liikenneturvallisuuden kannalta on se, että autossa on hyväkuntoiset renkaat, joissa on reilusti kulutuspintaa eikä niiden valmistamisesta ole kulunut kohtuuttoman kauan. Yli 5 vuotta vanhojen renkaiden omistajien kannattaakin tarkistaa, etteivät renkaat ole kovettuneet käyttökelvottomiksi.

Nastarenkaat ovat kiistatta kitkarenkaita turvallisempia vain jäisellä tiellä, jolloin jarrutusmatka lyhenee selvästi. On hyvä muistaa, että sileällä jäällä, etenkin kun se on märkä, pito on kaikilla renkailla huono. Hyväkuntoisilla nastarenkailla pito ei kuitenkaan heikkene yhtä paljon kuin muilla renkailla.

Lumella sekä kuivalla tai märällä asvaltilla hyvät renkaat, olivat ne sitten nastat tai kitkat, ovat liikenneturvallisuusnäkökulmasta yhtä toimivia. Talviliikenteen turvallisuuden näkökulmasta nasta-kitka-keskustelua olennaisempaa on kuitenkin se, että kuljettaja tunnistaa, onko tie märkä vai jäinen.

Ympäristöperustein valinta kohdistuu kitkarenkaisiin, mm. vähäisemmän melun vuoksi. Kitkarenkaiden käyttö vähentää myös ihmisten terveydelle vahingollisia pienhiukkasia, koska kitkat eivät kuluta tienpintaa samalla tavoin kuin nastarenkaat.

Renkaanvaihtajan muistilista

Liikkuva poliisi muistuttaa, että talvirenkaiden vaihtoa suunnitellessa kannattaa seurata sääennustuksia ja miettiä omia ajoreittejä ja -ajankohtia sen mukaan.

Vinkkejä renkaidenvaihtoon:

  • Huolehdi pulttien riittävästä kiinnityksesta
  • Tarkasta ilmanpaineet, myös vararenkaasta. Tiedot oikeista ilmanpaineista löytyvät esim. auton huoltokirjasta
  • Varmistu, että renkaassa on riittävästi kulutuspintaa. Lain vaatima minimikulutuspinta talvirenkaassa on 3 mm, mutta kulutuspinnan olisi hyvä olla vähintään 5-6 mm.

Tarkista ajokeli ennakkoon

Ajokeli kannattaa tarkistaa Liikenneviraston keliennusteesta, www.liikennevirasto.fi/keliennuste. Keliennuste näyttää eri tiejaksojen tiesään ja ennustaa sen kehittymistä seuraavien 2–12 tunnin aikana. Liikenneviraston etusivun kautta löytyy myös kelikamerakuvia kattavasti koko Suomesta.

Liikennevirasto tiedottaa poikkeuksellisista keliolosuhteista www-palveluidensa lisäksi mm. vaihtuvilla tienvarren opasteilla sekä radion ja navigaattoreiden kautta liikennetiedotteilla. Akuutit ja välittömiä toimia vaativat liikenneongelmat voi ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle, p. 0200 2100. Yleistä palautetta liikenteestä voi antaa Liikenteen asiakaspalveluun, liikenteen.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi. Turvallinen talviliikenne onnistuu tienkäyttäjän ja tienpitäjän yhteispelillä.

Varmista näkyminen toimivilla ja oikein suunnatuilla valoilla

Pimeänä vuodenaikana valojen toimivuus ja puhtaus on näkyvyyden ja turvallisuuden kannalta ehdottoman tärkeää, muistuttaa Trafi. Myös lähivalojen oikea suuntaus tulee tarkistaa. Käytettäessä lähivaloja oikein palavat myös takavalot aina tarvittaessa.

Huomiovaloja käyttävien tulee muistaa, että lähivalot on kytkettävä päälle heti kun näkyvyys vähänkin heikkenee esim. pimeyden tai säätilan takia sekä tunnelissa ajettaessa. Keskitalvella Suomessa vallitsee pääsääntöisesti sellainen keli, että ajovaloja on pakko pitää päällä koko ajan.

Vertaile talvirenkaiden jääpitoa nettipalvelun avulla

Hyvä apu talvirenkaiden jääpidon vertailuun on nettipalvelu, jossa vertaillaan pohjoisen sääolosuhteisiin suunniteltuja kitka- ja nastarenkaita. Palvelu löytyy osoitteesta http://safewintertyre.eu ja sen on toteuttanut Test World Oy yhteistyössä Trafin kanssa.

Viime vuoden marraskuussa tuli voimaan myös EU:n laajuinen renkaiden energiamerkintä eli EU-rengasmerkintä, josta saa tietoa renkaiden pidosta märällä tiellä. Merkintä ei kuitenkaan kerro mitään renkaiden pidosta lumella tai jäällä eikä se myöskään koske nastarenkaita. Lisätietoa EU-rengasmerkinnästä Trafin sivuilta:www.trafi.fi/turvallisuus/markkinavalvonta/renkaiden_energiamerkinta

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.