2013-Mazda-CX-5

Kuvituskuvaa. Kuvan auto ei liity tapaukseen.

Päijät-Hämeen poliisin tietoon on alueellaan tullut tämän vuoden aikana kahdeksan kappaletta niin sanottuja nettipetoksia, joissa maksu mennyt ulkomaille. Summat ovat välille 200 euroa (koira Kamerunista) 14 750 euroa (auto Tanskasta).

Yksi henkilö on maksanut nettikaupassa hevosesta yli 11 000 euroa. Hevosesta ei ole kuulunut hirnahdustakaan.

Vanhempi naishenkilö oli maksanut Ghanaan rahaa miehelle matkakuluihin ja omaisuudensiirtoon Suomeen vajaat 2000 euroa. Ei ole miestä näkynyt.

Nuori nainen luuli ostaneensa nettikaupasta koiran Kamerunista ja maksoi 200 euroa kuljetusfirmalle. Kun hänelle tuli lisäpyyntö 150 euroa koiran vakuutukseen, ymmärsi nainen tulleensa huijatuksi.

Myös erästä hotelliyritystä oli huijattu sähköpostin avulla maksamaan etukäteen tuhansia euroja tulkkausmaksuja tulevia asiakkaita varten.

Mies oli saanut sähköpostitse ilmoituksen että hän on voittanut kaksi miljoonaa puntaa arvonnassa. Vastattuaan yhteydenottoon, oli hänelle lähetetty useita verolaskuja ja lasku toimituskuluista, joita hän oli maksanut lähes 8000 eurolla. Kun tuli lasku leimaverosta 15 200 euroa, alkoi mies epäillä viestien todenperäisyyttä. Voittorahoja ei ole tullut.

Mies oli laittanut tilinumeronsa nettisivuille, vaikkei ollut täysin ymmärtänyt sivun kieltä. Tililtä oli veloitettu 49 euroa.

Nastolalaismies yritti myydä autoaan ulkomaille. Sen lisäksi että auto jäi myymättä, onnistuttiin häntä höynäyttämään maksamaan tekaistuja laskuja melkein 9000 eurolla, jotka piti hyvittää auton kauppahinnan yhteydessä.

Viimeisin ilmoitus on tapauksesta, jossa lahtelaismies oli löytänyt saksalaiselta nettisivustolta itseään kiinnostavan auton Tanskasta ja maksanut kahdessa erässä etumaksua lähes 15.000 euroa saksalaiselle tilille, josta raha ohjautunut tanskalaisfirmalle.

Toisinaan myyjänä esiintyvä firma on olemassa, muttei sillä ole välttämättä mitään tekemistä asian kanssa. On myös käytetty tekaistuja firman nimiä.

Sähköpostin välityksellä tai puhelimessa olevat henkilöt ovat usein hyvin vakuuttavia. Lähetetyt laskut voivat olla virallisen ja siten uskottavan näköisiä. Petosrikosten tekijät ovat hyvin kekseliäitä.

Jos vaikuttaa että asia on liian hyvä ollakseen totta, se suurella todennäköisyydellä ei ole totta.

On vain kaksi tapaa välttää nettipetos ulkomailla:

Ostajalla on luotettava taho, joka tarkastaa myytävän tuotteen tai itse tarkastaa myytävän tuotteen henkilökohtaisesti. Lisäksi tällöin ostettava tuote tulee ottaa haltuun heti, ettei sitä vaihdeta toiseen.

Pari varoituksen sanaa Facebookin ja nettisivun mainosbannereista. Monissa niissä mainostetaan halpaa tutustumispakettia, yleensä kauneudenhoito- tai laihdutustuotteita. Paketti maksaa pari euroa, siihen pyydetään luottokorttitiedot. Tämän jälkeen tililtä lähtee muutama sata euroa uusien tilausten takia, eli firma katsoo henkilön liittyneen asiakkaaksi, asiakas taas mieltää tilanneensa pelkän halvan tutustumispakkauksen.

Joskus mainosbannerissa on helppo kilpailu (esimerkiksi kuinka monta kolmiota kuvassa näkyy tms.). Henkilö vastaa kysymykseen, seuraavaksi kysytään nimi ja puhelinnumero yms. Tämän jälkeen puhelimeen alkaa tulla tekstiviestejä jotka ovat kaikki maksullisia. Rahaa voi mennä useita satoja euroja.

Kannattaa lukea sopimuksen ehdot tarkoin ettei tule yllätyksiä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.