1374939_655508261136868_1646799884_n

Kuva: Paul Nicklen, National Geographic Stock/WWF Canada

Tutkijoiden suositukset ja Suomen kanta lohikiintiöistä jäivät huomiotta EU:ssa

EU:n maatalous- ja kalastusministerit neuvottelivat tänään ensi vuoden lohenkalastuskiintiöksi Itämeren pääaltaalle ja Pohjanlahdelle noin 106 000 lohta. Suomenlahden kiintiötä puolestaan pienennettiin 15 prosentilla edellisvuodesta noin 13 000 loheen. Kiintiöt ovat jälleen merkittävästi tutkijoiden suositusta korkeampia.

Suomi ja Ruotsi ajoivat pienempää lohikiintiötä, joka olisi ollut lähempänä Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) suositusta. Euroopan komission alkuperäisestä esityksestä, 108 000 lohesta, leikattiin kuitenkin lopulta pois vain kaksi prosenttia. ICES:n parhaaseen tutkimustietoon perustuva suositus on 78 000 lohta.

”On hienoa, että Suomen eduskunta ja hallitus halusivat selvästi alempaa kiintiötä. Valitettavasti tämä ei taaskaan riittänyt. Suomessa on käytetty paljon aikaa ja energiaa siihen, että kansallinen kantamme on saatu lähemmäs tutkijoiden suosituksia. Onkohan niin, että kiintiöt sovitaan ministereiden kesken etukäteen ennen kansallista konsultaatiota, ja esimerkiksi Suomessa tehtyjä vastuullisia päätöksiä kestävästä lohikiintiöstä ei siksi oteta huomioon EU-tason päätöksenteossa”, pohtii suojeluasiantuntija Matti Ovaska WWF Suomesta.

”Jos Suomi ja Ruotsi Itämeren lohen merkittävimpinä kutuvaltioina ovat sitä mieltä, että kiintiöitä pitää leikata, niiden ääntä tulee voimakkaammin kuunnella”, Ovaska jatkaa.

Vaikka Itämeren lohikannoissa on joillakin alueilla havaittu elpymisen merkkejä, niiden tila on edelleen kokonaisuudessaan heikko.

”Itämeren lohta on jatkuvasti ylikalastettu, ja vain muutamat yhteensä 30 lohikannasta ovat saavuttaneet tai saavuttamassa kannan pitkäaikaiseen toipumiseen vaadittavan minimitason”, Ovaska muistuttaa.

EU:n tiedote päätöksistä Itämeren kaupallisten kalakantojen kiintiöistä vuodelle 2014

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.