niemi_laine_paivi_latauskuva

JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine

Kunnissa käynnissä olevat säästö ja leikkaustoimet saattavat vaarantaa tasa-arvokehityksen. Useissa kunnissa suunnitellaan henkilöstösäästöjä ja irtisanomisia, jotka helposti kohdistuvat naisiin. Hän epäilee, että jollei käynnissä olevaan kehitykseen puututa, vaarannetaan suomalaisen työelämän tasa-arvoisuus.

JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine puhui lauantai-iltana 19.10. Turussa Osaava Nainen messujen yhteydessä järjestetyssä liiton jäsentapaamisessa. Tapaaminen keräsi VPK:n talolle lähes 400 jäsentä.

Kuntien työntekijärakenne on naisvaltainen. Enemmistö naisista työskentelee lisäksi matalapalkkaisilla aloilla. ”Kunnissa suunniteltavat henkilöstöleikkaukset kohdistuvat helposti naisvaltaisille ja matalapalkkaisille aloille. Näin ei saa olla. Emme voi ajatella laittavamme kuntataloutta kuntoon irtisanomalla matalapalkkaisia naisia”, Niemi-Laine sanoi.

Kuntataloutta ei muutenkaan ole järkevää laittaa kuntoon irtisanomisilla. Lisäksi tulevat tasa-arvovaikutukset. ”Suomalaisen yhteiskunnan yksi keskeisistä vahvuuksista on naisten laaja työssäkäynti. Tätä ei kuntatalouden kurjuudessa saa unohtaa. Selviytymisemme muuttuu huomattavasti vaikeammaksi, jos emme huolehdi tasa-arvoisista työssäkäynnin edellytyksistä”, JHL:n Päivi Niemi-Laine sanoi.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on valmis käymään keskustelua siitä, miten kuntien selviytyminen saadaan toteutettua. Liitto katsoo, että selviämisen eväät ovat olemassa, mutta siihen tarvitaan yhteistä tahtoa, valmiutta yhteistyöhön ja uusiakin ratkaisuja. Liitto on aiemmin esittänyt keskustelua mm. kuntien tehtävien uusjaosta ja pääomatuloverotuksen tuoton ohjaamisesta kunnille.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.