ihalaisen_ensitehtaevaenae_etsiae_uusi_kuluttaja_asiamies_articleimage_2010

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) katsoo, että suomalaisten tulisi osallistua vahvemmin arktisten alueiden eri liiketoimintoihin. Hän pelkää, että Suomi on jo nyt jälkijunassa.

Ylen Ykkösaamun tv-haastattelussa Ihalainen painottaa, että arktisella alueella toimittaessa tulee ”yhdistää kaksi asiaa: luonnonarvojen kunnioittaminen ja vastuullinen liiketoiminta”.
– Minun mielestäni meidän pitäisi nämä reunaehdot arvostaa ja kunnioittaa ja myös joku siivu saada sieltä Suomeen ja Lappiin tuloja ja toimeliaisuutta, Ihalainen linjaa Ylellä.
Ihalaisen mukaan Suomen tulisi seurata naapurimaitaan Norjaa, Ruotsia ja Venäjää sekä myös Yhdysvaltoja, jotka ovat jo voimakkaasti lähteneet arktisille alueille. Hänen mukaansa Suomella on paljon osaamista ja annettavaa.
– Suomihan on tunnetusti arktisen osaamisen – siis historiassa on pitkää kokemusta, hyvää osaamista ja hyvä maine – tässä mielessä ympäristöteknologian ja monien muiden alojen osalta meillä on paljon annettavaa sille alueelle, Ihalainen toteaa.
– Toiseksi me olemme myös täällä merenkulkustrategiamme rakentaneet sen varaan, että me kehittäisimme semmoisia arktisiin olosuhteisiin sopivia laivoja ja rakennamme niitä, niin tuntuisi aika oudolta, että me emme itse olisi siellä mukana.
Suomen arktinen strategia nousi keskusteluun omistajaohjaus- ja kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr.) erotessa. Hautala ja vasemmistoliiton liikenneministeri Merja Kyllönen vastustivat valtion jäänmurtajayhtiö Arctia Shippingin osallistumista arktisten alueiden öljynporaamisen tukemiseen.
Ihalaisen mukaan demareiden linja jäänmurtajien suhteen on se, että murtajien ykköstehtävä on toimia Suomessa. Toiminta arktisilla alueilla on kuitenkin mahdollista. Osallistumisesta tehdään parhaillaan riskiarvioita ja Ihalaisen mukaan osallistuminen vaatii hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöksen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.