1378852_566766513392172_249036825_n

Puheenjohtaja Senni Moilasella on hymy herkässä kun yli 11 000 paperista kannatusilmoitusta vietiin Väestörekisterikeskukseen tarkistettavaksi!

Tasa-arvoista avioliittolakia ajava Tahdon2013 -kansalaisaloitekampanja saavutti perjantaina yhden päätepisteen, kun kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen toimitti Väestörekisterikeskukseen noin 11 100 allekirjoitettua kannatusilmoitusta.

Verkossa kansalaisaloitteen allekirjoitti 156 000 suomalaista. Yli satatuhatta suomalaista allekirjoitti aloitteen ensimmäisen vuorokauden aikana.
– Ihmiset ovat kauan odottaneet tasa-arvoista avioliittolakia. Monet ovat odottaneet vuosia ja vuosikymmeniä, että asioille tapahtuisi jotain, Moilanen sanoo.
– Myös se loi tiettyjä odotuksia ihmisille, kun viime vaalien alla lupailtiin, että tasa-arvoinen avioliitto tulisi, mutta kun sitä ei hallitusohjelmaan lopulta kirjattu, se oli kova pettymys monelle.
Vihreiden uudeksi kehitysministeriksi nouseva Pekka Haavisto katsoo, että Tahdon-kampanja on onnistunut esimerkki siitä, miten kansalaisaloite parhaimmillaan voi toimia.
– Tässä on kaikki ne positiiviset piirteet, joita kansalaisaloitteessa voi olla. Se mobilisoi sosiaalisen kentän, herättää keskustelua ja panee myös kansanedustajat arvioimaan uudestaan, koska se joukko, joka ajaa tasa-arvoista avioliittoa, se on aika suuri Suomessa, Haavisto arvioi Uudelle Suomelle perjantaina vieraillessaan kampanjan päätösjuhlissa puolisonsa Antonio Floresin kanssa.
– Olin itse mukana siinä perustuslain uudistustyöryhmässä, joka käsitteli tätä kansalaisaloitteen mahdollisuutta ja olen itse sitä mieltä, että tämä on tuonut uuden välineen tuoda tärkeitä asioita eduskuntakeskusteluun, Haavisto jatkaa.
Allekirjoitusten määrä kuitenkin alitti Tahdon2013-kampanjan julkisuudessa itselleen asettaman 250 000 nimen tavoitteen. Moilanen kuitenkin vakuuttaa, että 160 000 allekirjoitukseen ollaan kampanjassa tyytyväisiä.
– Ollaan totta kai tosi tyytyväisiä. Lain mukaan allekirjoituksia pitää olla 50 000 ja nyt niitä oli reippaasti kolminkertainen määrä, toteaa Moilanen.
Hän uskoo, että allekirjoitusten lopulliseen määrään vaikutti myös se, ettei kansalaisaloitetta sen uutuuden vuoksi oltu vielä täysin ymmärretty. Myös pankkitunnusten käyttäminen, oman nimen ja tietojen antaminen arveluttivat ihmisiä, kertoo Moilanen.
– Erityisesti vanhemmilla ihmisillä oli vähemmän luottoa siihen, että henkilötietoja ei käytettäisi väärin. Toiset eivät ymmärtäneet, miten kansalaisaloite eroaa addressista eivätkä kaikki tienneet, että pelkästään 50 000 allekirjoitusta ei vielä takaa aloitteen läpimenoa.
Moilanen ja Haavisto uskovat molemmat, että aloitteella on hyvät mahdollisuudet mennä läpi eduskunnassa.
– Mä luulen, että se antaa monelle epävarmalle poliitikolle tuulensuojaa, että ”itse asiassa, täähän onkin ehkä mainstremia jo”, Haavisto pohtii.
Hän arvioi, että myös eurooppalaisella kehityksellä on vaikutuksensa kansanedustajien kantoihin. Hän kuitenkin toivoo, että tasa-arvoisen avioliittokysymyksen kohdalla puolueet eivät käyttäisi ryhmäkuria tai painostaisi omia edustajiaan. Sellaista hän on ollut havaitsevinaan.
– Siellä on mun mielestä sellasta, että jos (perussuomalaisten puheenjohtaja Timo) Soini sanoo, että jyvät erottuu akanoista tyyliin tai muuta, niin kyllähän siinä on sellainen ilmapiiri, että ellet ole minun puolella, niin olet minua vastaan.
– Monet kipuilevat kirkon kanssa ja pidän tärkeänä, että siviiliavioliitot ja kirkolliset avioliitot pidetään erillään, ja että kirkko käy itse omaa prosessiaan läpi. Mutta että tätä ei käytäisi uskontokysymyksenä, vaan tasa-arvokysymyksenä ja sitten kirkko joutuu itse käymään tämän teologisena ja uskonnollisena kysymyksenä. En itse osaa sanoa, miten siinä käy, mutta tämä tasa-arvokysymys – sen aika on nyt, Haavisto sanoo.
Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista luovutetaan eduskunnalle, kun Väestörekisterikeskus on tarkastanut sähköiset ja paperiset allekirjoitukset. Moilanen kertoo, ettei kampanja varsinaisesti vielä pääty, vaikka nimienkeruu saatiinkin päätökseen. Nyt kampanja aikoo tavata mahdollisimman monta kansanedustajaa käydäkseen aloitteen keskeiset kohdat läpi.
– Kaikille kansanedustajille ei ole vielä selvää, että mikä on homman nimi, ja että mitä aloite sisältää ja mitä se ei sisällä, Moilanen toteaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.