alerts

Hätäkeskuslaitos on viime aikoina saanut palautteita radiossa luettavien vaaratiedotteiden ruotsinkielestä. Hätäkeskuslaitos ei kuitenkaan vastaa vaaratiedotteiden lukemisesta radiossa.

Vaaratiedote on lyhyt tiedote, jolla väestöä varoitetaan vaarasta ja annetaan toimintaohjeita. Vaaratiedote annetaan silloin, kun se on välttämätöntä väestön varoittamiseksi.  Vaaratiedote välitetään valtakunnallisesti kaikille Yleisradio Oy:n radiokanaville sekä pitkäaikaisen toimiluvan saaneille kaupallisille radiokanaville. Vaaratiedotteen antava viranomainen voi päättää, että vaaratiedote välitetään tiedoksi myös televisiossa.

– Vaaratiedotteen voi antaa toimivaltainen viranomainen, joka toimittaa tiedotteen Hätäkeskuslaitokselle. Hätäkeskuslaitos varmistaa tiedotteen oikeellisuuden, minkä jälkeen se lähettää vaaratiedotteen Yleisradiolle. Näin tapahtui esimerkiksi viime viikolla, kun poliisi varoitti karhusta Kristiinankaupungissa, hätäkeskustoiminnan kehittämisen johtaja Teemu Lehti Hätäkeskuslaitoksesta kertoo.

– Hätäkeskuslaitos voi itse antaa vaaratiedotteen, jos hätäliikenteessä on merkittäviä häiriöitä, Lehti jatkaa.

Kielilain mukaisesti vaaratiedote annetaan sekä suomen että ruotsin kielellä.

Hätäkeskuslaitos on saanut vaaratiedotteista paljon asiakaspalautteita sen jälkeen, kun uusi laki vaaratiedottamisesta astui voimaan kesäkuun alussa 2013.

– Olemme saaneet palautteita muun muassa radiossa kuuluvien vaaratiedotteiden ruotsinkielen lausumisesta. Hätäkeskuslaitos vastaa eri viranomaisten antamien vaaratiedotteiden välittämisestä Yleisradiolle sekä tarvittaessa avustaa viranomaisia vaaratiedotteiden kääntämisessä. Hätäkeskuslaitos ei kuitenkaan vastaa vaaratiedotteiden lukemisesta radiossa, vaan se on Yleisradion vastuulla, Lehti painottaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.