Electronical Article Surveillance

Pohjoismainen kyselytutkimus paljastaa – yli neljäsosa kokee ammattilaisten tekojen osuuden kasvaneen.

Vaikka perinteiset näpistykset ovat vähittäiskaupassa edelleen huomattava hävikkiä tuova tekijä, yli neljäsosa kaupoista toteaa järjestäytyneiden varasliigojen tekemien varkauksien lisääntyneen.  Erityisesti ammattilaisten varastamisvälineeksi osoittautuneet foliolla vuoratut kassit ovat merkittävä huolenaihe jopa puolelle suomalaiskaupoista ja lisäksi 15,7 % kokee foliokassit jonkinasteiseksi uhaksi.

Tämä tulee ilmi vähittäiskaupan turva-alan ratkaisutoimittaja Infratekin tilauksesta Pohjoismaissa toteutetussa vähittäiskaupan hävikkitutkimuksessa.

– Olemme saneet paljon palautetta juuri foliokassihaasteesta asiakaskentästä. Vasta pari vuotta sitten ensimmäinen tunnistin otettiin käyttöön ja aika nopeasti alkoi foliovuorausta käyttäneitä varkaita jäädä kiinni kassit täynnä varastettuja tavaroita, kertoo Jukka Hakola, Infratek Security Finland Oy:n toimitusjohtaja.

– Kun monella kaupalla jo on kattavasti muu varkauksientorjunta käytössä, ne tietävät foliokassien käytön olevan ainoa mahdollinen keino tuotteiden katoamiseen. Usein näin varastettuja ja täysin uusia tuotteita sitten näkyy verkon kauppapaikoilla myynnissä.

Hävikissä osansa henkilökunnalla ja virheillä

Kun viitataan hävikkiin, silloin mukaan lasketaan henkilökunnan tekemät varkaudet ja puhtaat hallinnolliset virheet. Suomessa varkaiden osuus hävikistä on 52,4 %, henkilökunnan varkauksien 28 % ja tahattomien virheiden 19,6 %. Nämä luvut ovat tyypillisiä lukuja Pohjoismaissa.

–  Epärehellinen toiminta on tutkimuksen mukaan vähittäiskaupalle huomattava ongelma. Suomessa näin vastasi 71,4 %, kun keskiarvo oli 76 %. Samalla lähes 60 % suomalaisista kohdisti huolensa juuri myymälävarkaisiin ja muita maita vähemmän painotettiin henkilökunnan osuutta, vain 15,7 %, sanoo Jukka Hakola.

Selvityksen mukaan myymälävarkaan saaliin arvo Suomessa on keskimäärin 72,03 euroa ja henkilökunnan jäsenen 289,63 euroa. Kiinni jääneistä myymälävarkaista raportoidaan poliisille aina tai yleensä karkeasti 2/3:ssa tapauksia, kun luku henkilökunnan osalta jää 53,7 %:iin.

– Sen, että henkilökunta auttaa ystäviään saamaan tuotteita ilmaiseksi tai halvalla, on vastaajista 53,6 %:n mukaan ongelma Suomessa. Pohjoismaiden keskiarvo oli 49,4 %, Jukka Hakola kertoo.

Lisäinvestointeja torjuntaan

Vähittäiskauppa on innokas edelleen kitkemään hävikkiä ja sen osana myymälävarkauksia. Suomessa 36,9 % kertoi lisäävänsä investointeja hävikintorjuntaan. Tällä alueella Pohjoismaissa olikin suurimmat erot. Tanskassa 24,7 % aikoo jatkaa investointien kasvattamista ja toisessa ääripäässä Ruotsissa 41,3 %. Keskeisiä keinoja ovat  valvontakameroiden käyttö, koulutus ja uuden henkilökunnan palkkaaminen. Tärkeitä ovat myös tuotesuojaus ja RFID-teknologia.

Kysely vähittäiskaupoille

Kesän aikana englantilainen Centre for Retail Research teki kyselyn Infratek Sikkerhet AS:n toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi viidestä Pohjoismaasta 605 henkilöä, vastusprosentti 40,3 %,  eri kokoisista ja tyyppisistä vähittäiskaupoista. Nämä henkilöt vastasivat 12 214 myymälän puolesta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.