485991

Ammattimaisesti tuholaisia torjuvien pitää jatkossa pätevöityä, ennen kuin he voivat myydä palveluitaan. Tuholaistorjujien on suoritettava tutkinto vuoden 2016 loppuun mennessä. Tutkinnon tavoitteena on suojata työntekijöitä, sivullisia ihmisiä ja ympäristöä tuholaistorjuntaan käytettävien kemikaalien haittavaikutuksilta sekä ohjata biosidivalmisteiden asianmukaiseen käyttöön.

Tutkinto tulee pakolliseksi syyskuun alussa voimaan tulleen uuden kemikaalilain myötä. Lain mukaan ammatinharjoittajien on jatkossa osoitettava pätevyys ja rekisteröidyttävä viimeistään 31.12.2016. Tuholaistorjuntayritysten pitää myös rekisteröityä vuoden 2016 loppuun mennessä.

Tuholaistorjujat pystyivät vielä 80-luvulla kouluttautumaan desinfektoreiksi, mutta sen jälkeen varsinaista koulutusta alalla ei ole ollut, ja yrittäjäksi on voinut ryhtyä kuka tahansa. Tuholaistorjunnassa käytetään ihmisille ja ympäristölle haitallisia kemikaaleja, joiden haittavaikutuksia halutaan tutkinnon avulla ehkäistä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tulee ylläpitämään rekisteriä tutkinnon suorittaneista tuholaistorjujista ja torjuntaa tekevistä yrityksistä. Tukes järjestää alalla toimiville yrityksille informaatio- ja keskustelutilaisuuden uudesta tutkinnosta ja muista ajankohtaisista asioista Pasilassa 21.11.2013

Fakta: Tuholaiset ja biosidit

  • Tuhoeläimet aiheuttavat monenlaista haittaa ihmisille, kotieläimille, rakennuksille ja tarvikkeille: ne voivat levittää sairauksia, pilata elintarvikkeita ja tuhota rakenteita. Tyypillisiä tuholaisia ovat rotat ja hiiret sekä hyönteiset, esimerkiksi lutikat.
  • Ammattimaista tuholaistorjuntaa tehdään yleensä kemiallisesti käyttämällä biosidivalmisteita eli eliöntorjunta-aineita.
  • Tuholaistorjunnan lisäksi biosidivalmisteita käytetään muun muassa puunsuoja- ja desinfiointiaineina sekä kiinnittymisenestoaineina veneiden pohjissa.
  • Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät biosidivalmisteet. Tukes voi hyväksymispäätöksessään rajoittaa valmisteen vain ammattimaisten tuholaistorjujien käyttöön.

Lisätietoja:

Kemikaalilaki 599/2013

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.