z6jrz7udsbngvpcmhsss

Joka toinen ”läheltä piti” –tilanteen kokenut autoilija arvioi tilanteen johtuneen toisesta autoilijasta. Nuoret ja itsensä keskitasoiseksi tai heikommaksi kokevat kuskit myöntävät muita useammin syyn olevan itsessään, kertoo Ifin teettämä kyselytutkimus.

Joka kolmas ”läheltä piti” –tilanteeseen joutunut kertoo tilanteen johtuneen itsestään ja joka toinen kertoo tilanteen johtuneen toisesta autoilijasta. Muita syitä tutkimuksen mukaan ovat mm. tiellä liikkuneet eläimet ja ihmiset. Tutkimukseen vastanneista joka neljännelle on sattunut viimeisen kolmen vuoden aikana vahinko liikenteessä. Sukupuolten tai iän osalta ei ole havaittavissa eroja: vahinkoja on sattunut niin miehille kuin naisille ja nuorille sekä vanhemmille kuskeille.

Ajokokemuksella ja ajokortin iällä on kuitenkin merkitystä, kun ”läheltä piti” –tilanteita tarkastellaan lähemmin. Niistä, jotka ajavat päivittäin, vain neljännes myöntää ”läheltä piti” –tilanteen johtuneen itsestä. Enintään yhdeksän vuotta kortin omistaneet kokivat muita useammin syyn olevan itsessä.

Tutkimus kertoo karua faktaa myös ajamisen oheistoiminnasta, kuten puhelimeen puhumisesta. Edelleen useampi kuin joka toinen puhuu ajon aikana kännykkään ilman handsfreetä. Reilu kolmannes kertoo syöneensä ajaessa ja reilu neljännes kertoo kirjoittaneensa tai lukeneensa tekstiviestejä.

– Tuloksista on nähtävissä, että itseään keskimääräistä parempana kuskina pitävät tekevät ajamisen ohella muita asioita useammin, samoin ne, joilla on ollut yksi tai useampi liikennevahinko kolmen vuoden sisällä. Täytyy kuitenkin muistaa, että tutkimus kertoo vain osan ajokulttuuristamme. Meillä on itse asiassa paljon kuskeja, jotka ajavat vuodesta toiseen ilman kolareita, kertoo ajoneuvovakuutusten johtaja Mikko Pöyhönen Ifistä.

If on aiemmin palkinnut nuoria autoilijoita vahingotta ajamisesta. Tänä vuonna markkinoille on tuotu etumyös kokeneille kuljettajille.

– Konkreettisesti etu tarkoittaa, että jos kuljettaja on ajanut neljä vuotta vahingoitta ja liikennevakuutuksessa on 70 prosentin bonukset, kuski palkitaan lisäbonuksella. Bonus nousee automaattisesti 75 prosenttiin, eikä se laske yhdestä vahingosta, jatkaa Pöyhönen.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2012 liikenteessä loukkaantui yli 7000 ihmistä.* Läheltä piti –tilanteista ei kuitenkaan ole tilastoja.

Tiedot selviävät If Vahinkovakuutusyhtiön teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 793 autoilevaa suomalaista kesäkuussa 2013. Vastaajien ikäjakauma oli 18?74 vuotta. Sähköisen kyselyn toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland.

Lähde:
* Suomen virallinen tilasto (SVT): Tieliikenneonnettomuustilasto [verkkojulkaisu]

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.