Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä Etelä-Suomen vähillä luonnonsuojelualueilla ei tarvita metsästystä kuin poikkeustapauksissa. Keskustelu suojelualueilla metsästämisestä nousi esiin pääministeri Jyrki Kataisen Maaseudun Tulevaisuus -lehdelle 18.10. antamassa haastattelussa.

Etelä-Suomesta on vain pari prosenttia suojeltu. “Kansallispuistossakin on voitava retkeillä ilman pelkoa luodeista”, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava. “Etelän vähillä suojelualueilla myös eläinten on saatava elää rauhassa.”

Luonnonsuojelualueiden metsästysasiat linjattiin vuonna 2010 luonnonsuojelulain uudistuksessa. Lakia edelsi laajapohjainen työryhmä sekä pitkä ja perusteellinen valmistelu. Linjaksi muodostui Suomessa tuolloin, että Pohjois-Suomessa metsästystä voidaan sallia ellei ole erityisiä syitä kieltää sitä. Etelä-Suomessa asia on päin vastoin. Useimmilla etelän suojelualueillakin voidaan kuitenkin vähentää haitallisia vieraslajeja ja ajaa hirviä ammuttavaksi suojelualueiden ulkopuolella.

Nyt julkisuudessakin käytävä keskustelu liittyy suojelualueiden perustamiseen Varsinais-Suomen suojelutarkoituksiin hankituille valtionmaille. Niistä 78 prosentille ympäristöministeriö on esittänyt poikkeusta hirvenmetsästyksen sallimiseksi. Vieraslajien, kuten minkin ja valkohäntäkauriin metsästys olisi vielä hirveäkin vapaampaa. Vieraslajien osalta tämä on Luonnonsuojeluliiton mielestä perusteltua.

“Osa metsästäjistä haluaisi kaikki suojelualueet metsästysmaikseen. Se ei ole oikeus ja kohtuus”, sanoo Risto Sulkava.

Suomen Luonto -lehti ja Taloustutkimus Oy selvittivät vuonna 2005 suomalaisten näkemyksiä samaan asiaan. Yli tuhannelta vastaajalta kysyttiin: “Pitäisikö metsästys sallia Etelä-Suomen kansallispuistoissa”. Peräti 71 prosenttia kansalaisista vastasi kysymykseen kieltävästi.

– Vuoden 2005 metsästyskysely:
http://www.sll.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2005/metsastyskysely

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.