31068_405214924291_4040102_n

Poliisin mukaan Virojoella sijaitsevasta omakotitalosta löydetyt mäyräkoirat ovat luovutusiän ohittaneita pentuja. Kuvan koira ei liity tapaukseen. Kuvaaja: Arja Tiittanen

Poliisi tutkii eläinsuojelurikosta Virolahdella. Pikkukunnan keskustassa Virojoella sijaitsevasta omakotitalosta löytyi lauantaina useita kymmeniä koiria, joiden elinoloja nyt selvitetään.

–  Epäilemme, että koiria olisi pidetty lainvastaisesti ja vailla lain edellyttämää hoitoa. Poliisi kävi osoitteessa aivan muuhun asiaan liittyvässä tehtävässä ja huomasi koirat tässä yhteydessä, kertoo rikoskomisario Kai Virtanen Kymenlaakson poliisilaitokselta.

Poliisin mukaan koirat ovat mäyräkoiria, joista valtaosa on luovutusiän ohittaneita pentuja. Poliisi otti asunnon omistajan kiinni muusta syystä, jota Virtanen ei kommentoi. Koirien oloihin liittyvä esitutkinta on käynnissä.

– Koirat ovat edelleen talossa. Selvitämme eläinsuojeluyhdistyksen kanssa parhaillaan niille mahdollista väliaikaista sijoituspaikkaa.

Yksityiskohtia koirien oloista poliisi ei kerro – ei myöskään sitä, onko kyseessä pentutehtailu. Koiria on pidetty aitauksessa pihalla sekä kiinteistöllä sijaitsevissa rakennuksissa.

– Esitutkinta on vasta alkuvaiheessa ja selvitämme tietoja yhdessä eläinlääkäreiden kanssa. Olosuhteisiin nähden koirat ovat hyvässä kunnossa.

Satoja puheluja ja viestejä

Huhu sijaiskotia etsivistä koirista lähti lauantaina liikkeelle Kotkan eläinsuojeluyhdistyksen kautta. Eläinsuojeluvalvoja Mallu Honkanen julkaisi Facebookissa ilmoituksen, jonka mukaan iso kasa koiria etsii hoitopaikkaa.

Myöhemmin tarkentui, että koiria on jopa lähes sata. Vetoomus lähti leviämään sosiaalisessa mediassa ja Facebookissa se on jaettu liki 300 kertaa. Lukuisa määrä koiraihmisiä on jo ilmoittanut halukkuutensa koirien sijoittamiseksi.

Honkanen kertoo Facebookissa vastanneensa jo satoihin puheluihin. Viestejä on tullut saman verran. Maanantaina häneen ei saatu yhteyttä.

Hoitopaikkaa etsivistä koirista kertoi ensimmäisena Kymen Sanomat.

Liked it? Take a second to support Kerttu Vali on Patreon!