P024607000302-173917

EU:n talouskomissaari Olli Rehn ei tavoittele kevään europarlamenttivaaleissa EU-komission puheenjohtajuutta, kertoo liberaaliryhmä Alde tiedotteessaan.

Ryhmästä komission puheenjohtajuutta tavoittelee Belgian entinen pääministeri Guy Verhofstadt. Rehn puolestaan pyrkii muihin merkittäviin tehtäviin, esimerkiksi talouden ja ulkopolitiikan saroille.

Verhofstadt on nykyisin parlamentin liberaaliryhmän puheenjohtaja.

Rehn ja Verhofstadt ovat Alde-ryhmän pääehdokkaat, ja he kampanjoivat osittain yhdessä.

– Keskustaliberaalien vaalimenestyksen kannalta nyt on tärkeintä saavuttaa mahdollisimman laaja kannatus ympäri Eurooppaa. Meillä molemmilla on tukea eri puolilla Eurooppaa ja päädyimme siihen, että on järkevää yhdistää voimavaramme yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä antaa eväät vahvalle vaalikampanjalle, Rehn kertoo ryhmän tiedotteessa.

Alde nimeää virallisesti ehdokkaansa 1. helmikuuta ylimääräisessä puoluekokouksessaan.

Sosialistien ja demokraattien ryhmä S&D on jo nimennyt ehdokkaaksi nykyisen EU-parlamentin puhemiehen Martin Schulzin. Keskustaoikeistolainen EPP valitsee kärkiehdokkaansa maaliskuussa.

Euroopan parlamenttivaalit pidetään toukokuussa. Alde-ryhmään kuuluvat suomalaispuolueista keskusta ja RKP.

EU:n parlamentin puolueryhmät valitsevat pian omat kärkiehdokkaansa komission puheenjohtajaksi. Tällä kertaa kärkiehdokkaiden lopulliset nimet julkistetaan jo ennen toukokuun lopun vaaleja.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan uudistus voi lisätä kiinnostusta vaaleihin.

– Tiedetään, mihin se oma ääni kantaa.

Koska parlamentin valtaa on kasvatettu, puolueryhmät haluavat enemmän päätöksentekovaltaa myös johtajavalinnoissa.

Kärkiehdokkaat pyrkivät ensisijaisesti komission puheenjohtajaksi. Tiilikaisen mukaan nimityksissä on se henki, että kärkiehdokkaita huomioitaisiin myös silloin kun valitaan EU-presidenttiä, euroryhmän puheenjohtajaa tai eurohuippukokousten puheenjohtajaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.