1546126_489760707807372_1167498397_n

 

Kuvaoikeudet: Porin lintutieteellinen yhdistys ry

Punkalaitumelta on lintutietojärjestelmä Tiiran mukaan löydetty lunni. Linnun ilmoitti havaintojärjestelmään Porin Lintutieteellisen yhdistyksen Petteri Mäkelä.

“Yhdistys sai tiedon lunnista Facebook-viestinä ja laji varmistettiin samantien kuvasta”, Mäkelä sanoo. “Lajia ei ole nähty Satakunnassa.”

Ei ole nähty luontaisesti tulleena vieläkään, sillä Punkalaidun siirrettiin Satakunnasta Pirkanmaahan 2005.

Lunni löytyi tieltä elävänä ja tällä hetkellä Suomen Luonnon Ari Rantamäeltä saamien tietojen mukaan löytäjiensä hoidossa. Tiiran mukaan lunni on havaittu maassamme edellisen kerran Porvoon Söderskärillä syksyllä 2011 ja sitä ennen useamman kerran vuonna 2008.

Lunnia ei nähdä joka vuosi, joten se on suurharvinaisuus. Myöhäissyksyn ja alkutalven havainnot ovat olleet tyypillisiä. Esimerkiksi talvella 2005 Suomeen harhautui kaksikin lunnia.

Pieni ruokkilintu lunni elää Suomea lähinnä Norjan rannikolla. Juhlapukuinen lunni tunnetaan pesimäaikaan kirjavasta papukaijanokastaan.

Lunnit talvehtivat Atlantilla ja eksyminen sisämaahan on useimmiten niille kohtalokasta. Pohjois-Karjalaan tammikuussa 2002 päätynyt lunni vapautettiin kuitenkin onnellisesti Norjassa.

“Lintu oli vielä eilen hengissä”, sanoo Porissa lunnia hoitoonsa odottava Rantamäki, jolla on ollut parin viikon aikana hoidossa muun muassa laulujoutsen ja pikku-uikku.

“Huuhkajakin käväisi kuntoutumassa.”

Katso kuva lunnista Porin lintutieteellisen yhdistyksen Facebook-sivuilta >>

Suomen Luonto täydentää tietoja Punkalaitumen lunnista kun niitä kertyy.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.