1 olli luukkainen

Olli Luukkainen, puheenjohtaja

OAJ:n mukaan koulutuksen leikkaukset ovat johtaneet perusopetuksessa tilanteisiin, joissa koulu ei enää pysty täyttämään sille annettuja tehtäviä. Kun opetuksen lisäksi materiaalikulut leikataan minimiin, jäävät myös kasvatustavoitteet täyttymättä. Nuorilta viedään näin mahdollisuus oppia kokemisen, tekemisen ja oivaltamisen kautta.

– Seuraavaksi ruoanlaittoa opiskeltaneen netistä. Tähän ei valitettavasti ole enää pitkä matka, koska rahaa kotitalouden raaka-aineiden hankintaan on äärimmäisen niukasti. OAJ:n maakunnista keräämien tietojen mukaan esimerkiksi maitoa ei ole eräissä kunnissa käytetty kotitalouden ruokajuomana eikä ruoanlaitossa vuosiin. Tuoreet kasvikset rajoittuvat kaaliin ja porkkanaan, koska salaatti ja tomaatti maksavat liikaa. Lihan käyttö on harvinaista tai jos sitä saadaan, se on jauhelihaa. Yksilötyöstä on siirrytty ryhmätöihin, koska ei enää mahdollista teettää ruokaa kaikilla oppilailla, puheenjohtaja Olli Luukkainen huokaa.

– Rahat eivät riitä myöskään kalustoon, av-välineisiin tai kielistudiolaitteisiin. On kouluja, joissa on lähes parikymmentä oppilasta yhtä tietokonetta kohti. Oppikirjoja kierrätetään jopa yli 10 vuotta. Tarpeellisia tietokoneohjelmia ja työkirjoja jätetään hankkimatta, eikä koulun kirjastoa enää täydennetä. Retkistä on luovuttu, eikä kuljetusta edellyttäviin koulujen urheilukilpailuihin saa enää osallistua. Myös uinnin opetuksesta saatetaan luopua useaksi vuodeksi, vaikka uimatestin läpäisy kuuluisi opetussuunnitelmaan. Tekstiilityössä valmistetaan mahdollisimman pieniä vaatteita, esimerkiksi housujen asemesta shortsit, jotta kangasta riittäisi kaikille, Luukkainen kertoo.

– Kuntien valtionosuuksia leikataan yli 1,1 miljardilla eurolla vuoteen 2015, minkä laskennallinen vaikutus perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen on arviolta 250 miljoonaa euroa. Kun pääosa koulutuksen kustannuksista koostuu palkoista, myös opetuksesta karsitaan keinoja kaihtamatta. Esimerkiksi tukiopetuksen antaminen oli eräissä kunnissa kielletty loppuvuodesta 2013.

– Koulutuksen yhteys keskeisiin kansalaistaitoihin ja työelämään etääntyy, kun niiden pitäisi sen sijaan vahvistua. Myös oppilaiden välinen epätasa-arvoisuus lisääntyy entisestään. Esimerkiksi tietoyhteiskuntataidot mainitaan juhlapuheissa, mutta teot voivat olla ihan muuta. Kuntien talousahdinko ja koulujen rahapula korostavat entisestään kuntapäättäjien vastuuta. Heiltä odotetaan arvovalintoja lapsen ja nuorten puolesta, Luukkainen muistuttaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.