406641_10150568932241212_796711622_n

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO vaatii intersukupuolisten lasten sukuelinten leikkaamisen kieltämistä lailla.

Intersukupuolisen lapsen sukupuoli arvioidaan usein väärin, mikä on aiheuttanut monille leikellyksi joutuneille suurta kärsimystä. Leikkauksissa ei ole kyse lapsen edusta, vaan vanhempien ja lääkärien näkemyksestä oikeanlaisesta sukupuolisuudesta. Lapsena leikatut joutuvat käymään aikuisena pitkän prosessin läpi, jos korjaavat omaa sukupuoltaan. Leikattava lapsi ei voi itse vaikuttaa toimenpiteeseen, vaan päätös on vanhempien. Intersukupuolisuutta pidetään hätätilanteena, vaikka lapsi on useimmiten täysin terve.

– Intersukupuolisen lapsen leikkaaminen loukkaa fyysistä koskemattomuutta, jonka pitää olla itsestään selvä oikeus kaikille lapsille. Leikkaus on peruuttamaton ratkaisu. Lapsi voi itse päättää mahdollisista leikkauksista silloin, kun on tarpeeksi vanha ja varma omasta sukupuoli-identiteetistään, ViNOn puheenjohtaja Maria Ohisalo toteaa.

Osa intersukupuolisille lapsille tehdyistä leikkaustoimenpiteistä ovat täysin identtisiä tyttöjen sukuelinten silpomisen kanssa. Lasten ympärileikkauksia tutkitaan Suomessa törkeänä pahoinpitelynä, mutta intersukupuolisina syntyneiden leikkauksiin ei puututa. Vain harva lapsena leikattu intersukupuolinen haluaa ryhtyä toimenpiteeseen enää aikuisena.

– Kyse ei ole sukuelinten hoitamisesta vaan niiden silpomisesta. Jokaisen lapsen pitäisi kelvata tähän maailmaan juuri sellaisena kuin hän on. Estetiikka ja konservatiiviset käsitykset sukupuolesta eivät oikeuta väkivaltaan, linjaa ViNOn puheenjohtaja Aaro Häkkinen.

Yhteiskuntamme perustuu yhä voimakkaasti kahteen sukupuoleen, mikä osaltaan painostaa leikkaamaan lapsen jompaan kumpaan sukupuoleen. Esimerkiksi Saksassa lakiin on lisätty kolmas sukupuoli ja Australiassa passiin voin jättää sukupuolensa määrittelemättä. ViNO vaatii, että vastaavanlainen käytäntö otetaan käyttöön myös Suomessa.

– Byrokratia ei saa pakottaa ihmisiä sukupuoleen, jota he eivät koe omakseen henkisesti eivätkä fyysisesti. Pahimmillaan tämä päätös sinetöidään kirurgin veitsellä heti lapsen syntymän jälkeen, jatkavat ViNOn puheenjohtajat Ohisalo ja Häkkinen.

Transtukipiste: Intersukupuolisuus

http://www.vino.fi/blog/2014/01/25/vihreat-nuoret-intersukupuolisten-lasten-silpominen-kiellettava/

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.