9501199878_fcfb5b8c0a_b

Poliisiautoon sijoitettava uusi automaattinen rekisterikilpien lukulaite lukee liikenteessä autojen rekisterikilvet ja vertaa niitä poliisin tietokantaan syötettyihin tietoihin. Laite hälyttää, kun sen lukema rekisteritunnus löytyy tiedostosta.

Suomalaisen yrityksen valmistama ja lahjoitusvaroin hankittu laite esiteltiin median edustajille Poliisihallituksen, Trafin ja Liikennevakuutuskeskuksen järjestämässä tiedotustilaisuudessa maanantaina.

– Laitteen ansiosta jatkossa muun muassa katsastamattomat ja varastetut autot poimitaan aiempaa helpommin liikennevirrasta. Samoin paljastuvat autot, joiden veroa ei ole maksettu, poliisijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksesta summasi.

Rekisterikilpien lukulaitteet lahjoitus vakuutusyhtiöiltä

Maamme vahinkovakuutusyhtiöt yhdessä lahjoittivat Poliisihallitukselle 140 000 euroa automaattisten rekisterikilpien lukulaitteen hankkimista varten.

– Liikennevirrassa liikkuu katsastamattomia, varastettuja, vakuuttamattomia ja liikennekäytöstä poistettuja ajoneuvoja, joista seuraa tulojen menetyksiä ja lisäkustannuksia niin valtiolle kuin vakuutusyhtiöillekin. Niiden liikenneturvallisuusriski on keskimääräistä korkeampi, toteaa Liikennevakuutuskeskuksen hallituksenpuheenjohtaja Jukka Kinnunen LähiTapiolasta.

– Maksamattomien liikennevakuutusmaksujen luottotappioiden kanssa näiden säädösten rikkojien kokonaiskustannus vakuutusyhtiöille on yli 15 miljoonaa euroa vuodessa. Vakuutusyhtiöt uskovat, että uuden laitteen avulla valtaosa luvattomista ajoneuvoista saadaan pois liikenteestä ja hoitamaan asiansa kuntoon, Kinnunen uskoo.

Vuosittain Liikennevakuutuskeskus saa noin 50 000 ilmoitusta vakuuttamattomasta ajoneuvosta. Liikennekäytöstä pois ilmoitettuja ja sen vuoksi ilman vakuutusturvaa liikkuvia ajoneuvoja tavattiin liikenteessä viime vuonna toista tuhatta. Vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamia vahinkoja korvataan vuosittain noin kolmella miljoonalla eurolla.

Tekniikka mahdollistaa liikenneturvallisuuden parantamisen

Poliisijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksesta arvioi tunnuskilven lukulaitteen käyttöönotolla olevan merkittävä ennalta estävä vaikutus liikennerikoksiin.

– Ongelmien tiedetään kasaantuvan usein samoilla henkilöille. Katsastamattomilla ajoneuvoilla ajavista henkilöistä löytyy paljon myös ajo-oikeudettomia ja rattijuoppoja. Lukulaitteen käyttöönottoon liittyvästä tutkimuksesta saatavat tiedot voivat olla hyvin merkittäviä liikennevalvonnan suuntaamisessa vaikuttavuuden kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, Kolehmainen kertoo.

Automaattinen rekisterikilpien lukulaite tuleekin nähdä yhtenä keinona liikenneturvallisuuden parantamisessa, kun liikenteestä saadaan seulottua entistä tarkemmin pois ne ajoneuvot ja kuljettajat, jotka voivat aiheuttaa vaaraa muulle liikenteelle.

Trafi seuraa laitteen käyttöönoton vaikutuksia liikenneturvallisuuteen

– Haluamme mahdollistaa Trafin rekistereiden tehokkaan hyödyntämisen liikenneturvallisuuden edistämiseksi. Suomella on vielä tekemistä tieliikenteen turvallisuusvision saavuttamisessa ja Trafi toimii aktiivisesti yhteisen tavoitteen puolesta, toteaa Trafin ylijohtaja Marko Sillanpää.

Tänään medialle esitelty rekisterikilpien lukulaite otetaan kevään aikana testattavaksi ensin yksittäisissä poliisiautoissa. Perusteellisen testaamisen jälkeen laite asennetaan portaittain poliisin

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.