Valtuuston puheenjohtajisto

Kuva valtuuston puheenjohtajistosta. Puheenjohtaja Heikki Autto (vas.) ja siitä oikealle järjestyksessä 1., 2. ja 3. varapuheenjohtaja. Kuva Timo Törmänen.

Rovaniemen kaupunginvaltuustossa nähtiin maanantai-iltana kokouksen aluksi historian siipien havinaa, kun valtuuston puheenjohtajiston valinnassa jouduttiin perussuomalaisten keskinäisten riitojen vuoksi suhteelliseen vaaliin. Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Torvinen esitti, että perussuomalaisten paikalle valtuuston toiseksi varapuheenjohtajaksi valittaisiin Kalervo Björkbacka ja Liisa Mariapori puolestaan esitti, että Pirita Nenonen jatkaisi valtuuston toisena varapuheenjohtajana.

Tämä tilanne johti siihen, että keskustan ryhmäpuheenjohtaja Liisa Ansala ei voinut muuta kuin harmitellen esittää käytäväksi suhteellista vaalia puheenjohtajiston valinnassa.

–          Kyllä tämä niin harvinainen juttu on, ettei minun poliittisen urani aikana eli reilun 20 vuoden aikana ole kertaakaan tarvinnut suhteelliseen vaaliin turvautua. Aina on aiemmin päästy näissä valinnoissa sopuun ilman äänestyksiä, päivitteli kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sakari Trög.

Trögiä hieman pitempään valtuutettuna ollut Maarit Airaksisen muisti, että edellinen suhteellinen vaali Rovaniemen kaupunginvaltuustossa on käyty niinkin kauan sitten kuin vuonna 1989, eli harvinainen näytös oli siis kyseessä.

Kun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Autto viimein julisti vaalin tuloksen, oli äänestysselvityksiin, ryhmä- ja ryhmienvälisiin kokouksiin, palopuheisiin ja äänestämiseen kulunut kokouksesta jo kaksi tuntia.

Lopulta kaupunginvaltuuston puheenjohtajisto valittiin suhteellisessa vaalissa selvällä äänten enemmistöllä. Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Heikki Autto (kok.), 1. varapuheenjohtajaksi Liisa Ansala (kesk.), 2. varapuheenjohtajaksi Kalervo Björkbacka (ps.) ja 3. varapuheenjohtajaksi Reijo Sulasalmi (sdp).

Uutena henkilönä puheenjohtajistoon valittiin perussuomalaisten Kalervo Björkbacka, joka syrjäytti siis Pirita Nenosen valtuuston toisena varapuheenjohtajana. Björkbacka on 54-vuotias sähkömies ja ensimmäisen kauden valtuutettu.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.