pl_seuranta_uutiskuva

Kuva: Meeri Koutaniemi

Suomalaisten kauppaketjujen SOK:n, Keskon ja Tuko Logisticsin uutta ananasmehutoimittajaa Vita Food Factorya epäillään vakavista ihmisoikeusloukkauksista. Finnwatchin uusi raportti Ojasta allikkoon paljastaa, että thaimaalainen tehdas takavarikoi työntekijöiden passeja, käyttää väkivaltaa siirtotyöntekijöiden rankaisemisessa ja pitää heitä velkaorjuuden kaltaisissa olosuhteissa.

Finnwatchin tänään julkaisema tutkimus on seurantaraportti vuonna 2013 julkaistusta kaupan omia merkkejä käsitelleestä Halvalla on hintansa -raportista. Ensimmäisen raportin seurauksena suomalaiset kauppaketjut ryhtyivät toimenpiteisiin vastuullisuutensa varmistamiseksi. Löydösten valossa toimenpiteet eivät kuitenkaan ole olleet riittäviä.

– Vuonna 2013 nostimme julkisuuteen vakavat ongelmat ketjujen ananasmehukonsentraattia tuottaneessa thaimaalaisessa Natural Fruit -tehtaassa. Nyt tutkitussa Vita Food Factory -tehtaassa olot näyttävät olevan vielä huonommat, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo.

Tehtaan työntekijöitä on huijattu rekrytoinneissa, ja he ovat suuria summia velkaa työvoimavälittäjille. Työntekijöille maksetut palkat ovat laittomalla tasolla, ylityöt ajoittain pakollisia eikä vuosilomia anneta. Työntekijät raportoivat myös pahoinpitelyistä tehtaassa.

– Vita Food Factoryn toiminta viittaa ihmiskauppaan ja pakkotyövoimaan, Vartiala toteaa.

Myös SOK:n, Keskon ja Tuko Logisticsin tonnikalatuotteita valmistavien thaimaalaisten alihankkijoiden toiminnasta löytyi ongelmia. Työntekijöiltä oli muun muassa peritty laittomia maksuja ja heiltä oli evätty lakisääteisiä taukoja. Tehtailla ei toimi ammattiliittoja, ja työntekijöiden on vaikeaa neuvotella työehdoistaan.

– Tonnikalatehtaissa töitä paiskitaan minimipalkalla. Työpäivät ovat tavallisesti 12 tunnin mittaisia. Tullakseen palkallaan toimeen työntekijät jakavat pienet huonokuntoiset huoneet useiden työntekijöiden kesken.

Molemmat tutkitut tonnikalatehtaat, TUM ja Unicord 2, kävivät kuitenkin aktiivista vuoropuhelua Finnwatchin kanssa ja sitoutuivat moniin parannuksiin.

Finnwatchin raportissa tuodaan esiin suomalaisketjujen aktiivinen toiminta alihankkijoidensa vastuullisuuden lisäämiseksi. Muun muassa SOK ja Kesko ovat kartoittaneet tavarantoimittajiensa alihankintaketjujen vastuullisuutta ja tehneet tai suunnitelleet muutoksia hankintasopimuksiinsa. Myös suoraa vuoropuhelua tavarantoimittajien kanssa on lisätty.

Lidl saa kuitenkin Finnwatchilta risuja.

– Lidl ei edelleenkään kertonut Finnwatchille thaimaalaisen tavarantoimittajansa nimeä tai auditointitilannetta. Lidlin tuotteiden vastuullisuutta ei siis ole mahdollista arvioida.

Finnwatchin raportti on ladattavissa täällä >>

SOK:n tiedote Finnwatchin seurantaraportista on luettavissa täällä >>

Keskon uutinen Finnwatchin seurantaraportista on luettavissa täällä >>

Tuko Logisticsin tiedote Finnwatchin seurantaraportista on luettavissa täällä >>

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.