fim-92-1

Puolustusministeri Carl Haglund on tehnyt 29.1.2014 päätöksen erittäin lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmän (EKITO) hankinnasta maavoimille. Hankintasopimus tehdään Yhdysvaltain hallituksen kanssa ja ilmatorjuntaohjusjärjestelmän toimittaa yhdysvaltalainen Raytheon Company. Hankinnan arvolisäveroton kokonaisarvo on noin 90M euroa.

Hankittava ilmatorjuntaohjusjärjestelmä sisältää peruskunnostetut Stinger RMP Block 1 -ohjukset, ampumalaitteet, lämpötähtäimet sekä koulutuslaitteet, joita ovat kenttäharjoituslaitteet ja luokkasimulaattori. Lisäksi hankinta sisältää käytön vaatiman koulutuksen, tukeutumismateriaalia, varaosia, käyttöön ja ylläpitoon tarvittavan dokumentaation, käyttöön ja laadunvalvontaan liittyviä palveluita sekä ohjusten kunnonvalvonta- ja elinjaksoseurannan.

Järjestelmän toimitukset ajoittuvat vuosille 2014-2017. Hankinta on osa erittäin lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmän hanketta, joka kuuluu puolustusvoimien ilmapuolustuksen kehittämisen kokonaisuuteen. Hanke on alkanut vuonna 2009 ja se sisältyy puolustusvoimien budjettikehykseen.

Erittäin lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmä tulee olemaan osa sekä alueellisten joukkojen että sotilaallisesti tärkeiden kohteiden ilmatorjunta- ja ilmapuolustusjärjestelmää. EKITO -yksiköiden joukkotuotanto aloitetaan Karjalan prikaatissa vuonna 2015.

Hankinnalla korvataan osittain käytöstä poistettavien, yli 50 vuotta vanhaa tekniikkaa edustavien, ammusilmatorjuntayksiköiden suorituskykyä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.