548510_410782815637234_365300243_n

Huoliko huumeiden käytöstä
Viime aikoina on pulpahtanut pintaan omilla lähipoliisialueillani Hyvinkäällä, Jokelassa ja Mäntsälässä humausaineen käyttörikostapauksia. Nyt ei sitten puhuta 18 + käyttäjistä, vaan 13-15 -vuotiaat kullanmuruset mitään häpeilemättä kerääntyvät koulujen pihoille, markettien parkkihalleihin ja omille kokoontumispaikoilleen  vetämään kamaa. Härskeimmät vetävät pilveä omissa huoneissaan kotona.

Kiinni jäädessään nuoret vähättelevät hommaa ja tuumaavat, että kaikkihan täällä kylillä pössyttelee. Meitin poliisin tilastot, kuin myös sidosryhmien tutkimukset ja kyselyt antavat toisenlaisen kuvan. Meille huumausaineen käyttö ei tilastoissa näy ongelmana. Voikin olla, että lähiaikojen kiinnijäämiset koskevat pientä porukkaa, mutta tarkkana vanhempien pitää olla lastensa kanssa.

Minusta tuntuu, että me pollarit, koulut, sossut ja nuorisotyöntekijät aika-ajoin sammutellaan vain tulipaloja. Mitä me voisimme sitten tehdä. Valistaa, koska kasvatusvastuu on kodeissa.  Tietämättömät ja sinisilmäiset vanhemmat eivät pysty ilman faktaa olemaan tilanteen tasalla lastensa suhteen. Myös meillä viranomaisillakin on aukkoja sivistyksessä. Oikeaa reaaliaikaista tilannekuvaa on ehdottoman tärkeä pitää yllä.

Lähiaikoina poliisi tulee vierailemaan kouluilla puhumassa nuorille huumausaineen käytön vaaroista. Vanhempainiltojakin tullaan täsmänä järjestämään. Tulkaa kuulolle, niin tiedätte, mistä on kyse.

Mitä selkeitä merkkejä itse olen havainnut näihin tapauksiin tutustuttuani?  Peruskuviot ovat seuraavia. Kannabiksen käyttö näkyy ja tuoksuu nuoressa. Väsymys ja flegmaattisuus lisääntyy, samoin kuin masennusoireet. Poissaolot koulusta lisääntyvät hurjasti ja kaveripiirin muutoksiakin tapahtuu. Monella pössyttely on seurausta jo pitemmän aikaa tapahtuneesta röökin polttelusta. Ensin on rööki huulessa ja sitten mari -tai pilvisätkä. Katselkaa aikuiset myös omia lääkevarastojenne, sieltä saattaa hävitä tabuja parempiin suihin.

Mitä sinä vanhempana voit tehdä. Rajoja, rajoja ja rajoja jo pienestä pitäen. Se on turha rutista, kun murkku alkaa todella kokeilla rajojaan. Nuorilla pitäisi olla jokin harrastus tai järkevää tekemistä vapaa-ajalleen. Se on aikuisten tehtävä tukea ja kannustaa lapsiaan. Ostareilla ja kylillä notkumisen sallimien on sama kuin sallisi päihteiden käytön. Turha on poliisille ja sossulle valitella, että ei ole tullut tiedostettua notkumisen vaaroja. Iät ja ajat tavat ovat olleet samat. Ennen riitti rööki ja kalja, nyt on siistii ja halpaa vetää pää sekaisin kannabiksella ja lääkkeillä.

Itse en enää paljoakaan puhu huumausaineiden fyysisestä ja psyykkisestä riippuvuudesta, vaan sosiaalisesta riippuvuudesta.  Käyttäjäporukassa on avain omat lait, joihin meidän aikuisten ja viranomaisten on melkein mahdoton puuttua.  Velanperintä, kiristäminen, raiskaukset ja pahoinpitelyt ovat arkipäivää. Tytöistä tule narkkihuoria ja pojat kokevat tasaisin väliajoin puukkojen ja puntareiden vaikutukset kropassaan. Väkivalta on silmitöntä ja sillä pidetään pelon ilmapiiriä yllä.

Jos sinä et halua oman lapsesi hengen ja terveyden vaarantuvan, ole hänen arjessaan mukana. Älä missään tapauksessa ole lapsesi paras kaveri!

Matti Koski, ylikonstaapeli, Itä-Uudenmaan poliisilaitos  

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.