Jyrki-011

Pääministeri Jyrki Katainen

Valtiovarainministeriö julkisti joulukuussa päivitetyn suhdannekatsauksen, jonka mukaan valtion velan bkt-suhteen taittaminen edellyttäisi noin kolmen miljardin euron lisäsopeutustoimia.

Joulukuussa hallituksen talousneuvosto on pääministerin esityksestä kutsunut koolle asiantuntijaryhmän, joka laatii arvion parhaasta talouspolitiikan linjasta tulevana keväänä. Tämä arvio valmistuu helmikuun puolivälissä. Hallituksen talousneuvosto käy keskustelun tarvittavista toimenpiteistä tämän asiantuntija-arvion pohjalta helmikuun lopussa.

Valtiovarainministeriön uusi talousennuste valmistuu maaliskuussa. Tällöin tarkentuu myös arvio tarvittavien sopeutustoimien mittaluokasta.

– Nyt on oikea aika käydä julkista keskustelua talouspolitiikan linjasta. Talouden tilannekuva on entisestään synkentynyt. Tämän vuoksi on perusteltua arvioida, kuinka mittava sopeutus on viisasta jaksottaa. Samoin on perusteltua arvioida, minkälaisia vaikutuksia eri sopeutuskeinoilla – verojen korotuksilla ja menosäästöillä – on talouskasvuun ja työllisyyteen. Tavoitteena on löytää paras tasapaino talouspolitiikan uskottavuuden, velkaantumisen taittamisen ja talouskasvun kannalta, Katainen sanoo.

– Talouspolitiikan kokonaisuudesta ei päätetä huutoäänestyksellä. Asiat päätetään koko hallituksen kesken normaalissa järjestyksessä ja Suomen parasta asiantuntemusta hyödyntäen. Lopulliset päätökset hallitus tekee maaliskuussa, kun kaikki tarvittava tieto on käytettävissä, Katainen toteaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.