Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus on 28.1.2014 antamallaan tuomiolla tuominnut rakennusalan yrityksen toimitusjohtajan päiväsakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2011 sattunut tapaus, jossa loukkaantui yhtiön työntekijä. Työntekijä oli tehnyt pihakiveystä ja tätä varten leikannut kulmahiomakoneella kaarevia paloja pihakivistä pois. Kulmahiomakoneen laikka takertui kiveen ja pomppasi siitä työntekijän käteen. Kulmahiomakoneesta puuttui laikan suojus, jonka toimitusjohtaja oli siitä aiemmin omaa työtään varten poistanut.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että kulmahiomakone oli työturvallisuusmääräysten vastainen, koska siitä puuttui koneen valmistajan siihen tarkoittama laikan suojus.

Käräjäoikeus katsoi toimitusjohtajan laiminlyöneen valvoa työturvallisuusmääräysten noudattamista. Käräjäoikeuden mukaan toimitusjohtaja ei ollut huolehtinut, että työntekijöiden käytössä on turvallinen työväline. Toimitusjohtaja oli itse ottanut suojuksen pois toista työtä varten, mutta ei varmistanut, että suojus laitettiin takaisin.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue muistuttaa, että työturvallisuusmääräysten mukaan työnantajan on valittava sopiva ja turvallinen työväline työntekijän käyttöön. Jos työvälineestä jouduttaisiin jonkun työn tekemiseksi poistamaan siihen kuuluvia suojuksia tai suojalaitteita, ei kyseessä ole oikea työväline sen työn tekemiseen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.