door-break-in-496

Asuntomurroilta voi ja kannattaa suojautua.  Hyvä keino tähän on, että koti tyhjänäkin näyttää asutulta.  Puhelinvastaajaan ei ole syytä laittaa lomaviestiä eikä facebookissa kannata hehkuttaa lomasuunnitelmia. Hyvä suoja on myös kunnollinen lukitus.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispäällikkö Pekka Partasen asuntomurtojen määrä koko pääkaupunkiseudulla on kasvanut voimakkaasti viime kuukausien aikana.  Esimeriksi joulukuussa 2013 tapahtui 91 asuntomurtoa, kun vastaava luku vuosi sitten oli 35.

– Asuntomurrot pääkaupunkiseudulla ovat valtaosin ulkomailta Suomeen tulevien ryhmien tekemiä. Tutkittavana on mm. virolaisten, albanialaisten, romanialaisten ja georgialaisten tekemiä murtosarjoja, Partanen kertoo.

Partasen mukaan tyypillisesti tyhjiä asuntoja etsitään jäljittämällä lentoasemille ja satamiin jätettyjä autoja.  Auton omistajan tietojen perusteella varkaat pääsevät tyhjien asuntojen jäljille.
Partanen korostaakin, että koti on syytä pitää asutun näköisenä.

Ohjeita asuntomurrolta suojautumisesta

– Pidä asunto asutun näköisenä ja sovi naapureiden tai ystävien kanssa asunnon valvonnasta .
– Täysi postilaatikko tai postiluukku on viesti varkaalle, samoin hoitamaton nurmikko.
– Kiinni olevan verkot ja kaihtimet kertovat isäntäväen olevan poissa.
– Hämärä- tai liikekytkin pihavalossa on halpa keino tehdä asunto asutun näköiseksi.
– Älä koskaan jätä puhelinvastaajan viestiä, jossa kerrot olevasi lomalla.
– Havaitse myös sosiaalisen median vaarat.
– Huolehdi, että kaikissa ulko-ovissa on takalukittava tai takalukittuva käyttölukko. Käytä takalukitusta ja opeta lapsesi ja myös kukkien kastelija käyttämää sitä.
– Hanki asunnon oviin vakuutusyhtiön hyväksymä varmuuslukko ja käytä sitä.
– Suojaa pääoven lisäksi kaikki ovat ja asenna maanrajassa oleviin pikkuikkunoihin esimerkiksi kalterit.
– Älä kiinnitä avaimeesi yhteystietojasi.
– Harkitse hälytyslaitetta. Se on hyvä lisäsuoja, kun se on päällä.

Apulaispoliisipäällikkö Pekka Partanen kertoi asuntomurroista ja suojautumisesta Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen järjestämässä tilaisuudessa tiistaina Vantaan pääpoliisiasemalla.
Uusi Itä-Uudenmaan poliisilaitos aloitti toimintansa 1.1.2014. Samalla entiset Itä-Uudenmaan ja Keski-Uudenmaan poliisilaitokset lopettivat.

Uusi Itä-Uudenmaan poliisilaitos käsittää Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Loviisan, Porvoon ja Vantaan kaupungit sekä Askolan, Lapinjärven, Myrskylän, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Pukkilan, Sipoon ja Tuusulan kunnat.  Alueella on asukkaita yli 520 000.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen pääpoliisiasema sijaitsee Vantaalla Tikkurilassa.  Poliisiasemia on Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Loviisassa, Mäntsälässä, Nurmijärvellä ja Porvoossa sekä palvelutoimistoja Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Keravalla ja Sipoossa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.