98325643

Suomi ei loukannut sananvapautta lehtikuvaajan niskoittelutuomiolla, katsoo Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT). Ratkaisu syntyi äänestyksen jälkeen luvuin 5-2.

Valokuvaaja sai käräjillä ja hovioikeudessa tuomion niskoittelusta, koska hän ei totellut poliisin käskyjä väkivaltaiseksi äityneen Smash Asem -mielenosoituksen yhteydessä syksyllä 2006.

EIT:n mukaan poliisilla oli oikeus yleisen turvallisuuden nimissä kehottaa mielenosoittajia poistumaan. Poliisi oli osoittanut lehdistölle alueen, jossa sen oli turvallista toimia. EIT katsoo kuvaajan ottaneen tietoisen riskin mahdollisesta pidättämisestä jäätyään mielenosoittajien joukkoon.

EIT myös katsoo, että paikalla oli runsaasti mediaa, mutta niskoittelutuomion saanut kuvaaja oli ainoa journalisti, joka on kokenut sananvapauttaan loukatun. Lisäksi lopputulokseen vaikutti sekin, että suomalaistuomioistuimet pitivät tekoa anteeksiannettavana eikä kuvaaja saanut rangaistusta.

EIT arvioi lisäksi, että suomalaistuomioistuimet olivat huomioineet ratkaisuissaan riittävästi myös sananvapauden näkökulman.

Judgment Pentikainen v. Finland photographers conviction for disobeying police orders(pdf)

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.