Jyrki-011

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen

Kokoomuksen puheenjohtajan, pääministeri Jyrki Kataisen mukaan hallitus tekee kehysriihessä päätökset kolmen miljardin euron sopeutuksesta.

Katainen muistutti, että suomalaisen yhteiskunnan turvallisuus, tasa-arvoisuus ja kilpailukyky vaativat hallitukselta luottamukseen palauttamista julkiseen talouteen.

Katainen luotasi kokoomuksen puoluevaltuuston linjapuheessaan näkymää kymmenen vuoden päähän. Hänen mukaansa on kyettävä kertomaan kansalaisille, miksi vaikeita päätöksiä tehdään.

– Riskinä on näköalattomuus, Katainen huomautti.

Hänen mukaansa esimerkiksi se, että lapset voivat kulkea turvallisesti koulumatkansa vaatii eheää yhteiskuntaa. Suomen kilpailukyky ja mahdollisuuksien tasa-arvo taas vaativat korkeatasoista opettajakoulutusta, jota pääministeri piti poikkeuksellisen hyvänä Euroopan mittakaavassakin.

Katainen muistutti, että tärkeät tavoitteet vaativat julkisen talouden tasapainoa. Sen vuoksi hallituksen on tehtävä päätökset velkaantumisen taittamisesta.

– Tehdään se siksi, että Suomeen voisi luottaa, Katainen sanoi.

Katainen toisti näkemyksensä, että hallitus voi keskustella kolmen miljardin säästöjen ja veronkorotuksen jaksottamisesta. Hän huomautti, että arvioiden mukaan kolmen miljardin säästöjen tekeminen heti kerralla voi viedä arvioidun puolentoista prosentin talouskasvun vuodelta 2015 jopa nollaan. Pääministeri kuitenkin linjasi, että konkreettiset päätökset leikkauksista ja verojen korotuksista on tehtävä. Päätöksiä ei voi lykätä, mutta ajoitusta voi vielä harkita.

Jyrki Katainen muistutti, ettei kukaan ennustanut vielä pari vuotta sitten, että hallituksen olisi tehtävä päätöksiä yhteensä 8,5 miljardin sopeutuksesta. Vielä vähemmän ennustuslaitokset kykenivät näkemään hallitusohjelmaa kirjattaessa maailmantalouden taantuvan näinkin pitkään.

– Joka tapauksessa päätökset pitää tehdä, Katainen kuitenkin huomautti.

Kataisen mukaan kokoomus lähtee eurovaaleihin puolustaen käytännönläheistä Eurooppa-politiikkaa. Kokoomus ei hänen mukaansa aja äärilinjaa: ei ole EU-vastainen, mutta ei kannata myöskään liittovaltiota.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.