Jyrki_Katainen_A4

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) varoittelee, että tulevat veronkorotukset tai leikkaukset ovat “tosi kovia” toimia.

Pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa Katainen ei kuitenkaan halunnut vielä sanoa, millaisiin leikkauksiin suomalaisten kannattaisi varautua.

Hallitus päättää näillä näkymin noin kolmen miljardin sopeutumistoimista kevään kehysriihessään. Katainen ei osannut sanoa, miten todennäköistä on, että päätösten voimaantuloa jaksotettaisiin useammalle vuodelle.

– Vaikeasti ratkaistaviin ongelmiin on houkutus antaa mustavalkoisia vastauksia. Ei kuitenkaan ole koskaan totta, että vaikeat ongelmat olisivat helposti ratkaistavissa. Kansallismielisyys on nostanut päätänsä, ja on entistä vähemmän vastuuntuntoisia ihmisiä, jotka sanovat, että jokaisen maan pitää hoitaa omat asiansa kuntoon, mutta että myös Eurooppaa pitää kehittää, Katainen pohtii.

Katainen korosti, että EU:n tulevaisuudelle paras tie löytyy lisääntyneen integraation ja kansallisvaltioiden vastuun kasvattamisen väliseltä keskitieltä mustavalkoisuuden sijaan. Eurovaaleissa pääministeri toivoo pragmaatikkojen voittoa.

– Toivoisin, että fiksu, maalaisjärkinen Euroopan kehittämislinja voittaisi selkeän enemmistön ja ettei tällainen populistinen, mustavalkoinen ja äärimmilleen vietynä ihmisyyden kannalta vaarallinen linja saisi jalansijaa, Katainen toivoi.

Lisärahoitus puolustusvoimille

Puheeksi nousi myös puolustusvoimat, joka ei näytä olevan joutumassa uusien leikkauksien kohteeksi. Pääministerin mukaan puolustusta olisi itse asiassa perusteltua tukea 150 miljoonan euron lisärahoituksella, jota puolustusvoimat on selonteossaan ehdottanut.

– Jokaisen poliittisen ryhmän tulisi perehtyä siihen, mitä sillä 150 miljoonalla saadaan. Sen perusteella, mitä olen itse perehtynyt, on 150 miljoonaa varsin perusteltua, Katainen sanoo.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.