Muistisairas Eila karkasi vanhainkodista talvisena päivänä, jolloin pakkasta oli parikymmentä astetta. Hän käveli vähissä vaatteissa kotipaikkakuntansa vilkasliikenteisen keskustan läpi. Kukaan ei pysäyttänyt häntä. Kun hänet löydettiin, oli jo liian myöhäistä. Eila kuoli.

Älä jätä ihmistä yksin -kampanja perustuu tähän tositapaukseen.

Eilan tytär toivoo, ettei kenellekään enää kävisi näin.  Jo samalla viikolla hän kirjoitti ensimmäisen mielipidekirjoituksensa paikalliseen lehteen. Myöhemmin löytyi yhteys HelsinkiMissioon. Eilan tapaus kuvattiin uudelleen Helsingissä näyttelijän ja piilotettujen kameroiden avulla.

Tälläkin kertaa ihmiset kävelivät ohi.

Olemme pohjimmiltamme avuliaita, mutta auttamisen todennäköisyys laskee, kun muita ihmisiä on paikalla. Ajattelemme, että joku muu ehkä auttaa, miksi juuri minun pitäisi tai etten kehtaa kun ei kukaan muukaan. Tämä ”ohikulkijavaikutuksena” tunnettu ilmiö selittää ihmisten innottomuutta.

HelsinkiMissio haastaa kampanjallaan ihmiset näkemään toisensa ja auttamaan apua tarvitsevaa.

Ihmiset haluavat auttaa

Välinpitämättömyyden vastapainona on ihmisten halu auttaa. Maailmanlaajuisen selvityksen mukaan (World Giving Index 2013) suomalaiset ovat avuliasta kansaa. Yli puolet suomalaisista auttaa tarvittaessa tuntematonta. Reilusti kolmannes antaa aikaansa vapaaehtoisena. Enemmän kuin joka neljäs suomalainen lahjoittaa hyväntekeväisyysteen.

HelsinkiMissiossa on havaittu ihmisten kasvava hyvä tahto. Järjestö kouluttaa vuosittain yhä enemmän vapaaehtoisia auttajia. Myös lahjoittajien määrät ja lahjoitusten summat kasvavat. Vapaaehtoisten ja lahjoitusten turvin yhä useampia ihmisiä pystytään auttamaan.

– Helpointa auttaminen on järjestäytyneessä vapaaehtoistoiminnassa, jossa organisaatio esittelee avuntarvitsijan ja auttajan toisilleen, toteaa HelsinkiMission toiminnanjohtaja Olli Valtonen.

HelsinkiMissio saa satoja avunpyyntöjä vanhuksilta, nuorilta ja lapsiperheiltä. Kaikissa on yhteisenä nimittäjänä yksinäisyys ja tukiverkostojen puute. Auttamiseen tarvitaan vastaavasti satoja vapaaehtoisia, mutta myös rahallista tukea.

– Tule rakentamaan kaupunkia, jossa on enemmän välittämistä, haastaa Olli Valtonen.

Älä jätä ihmistä yksin -tapahtuma Kampin kauppakeskuksessa 14.2.

Ystävänpäivänä esitetään koreografi Hanna Brotheruksen HelsinkiMissiolle suunnittelema ja Karoliina Koiso-Kanttilan lavastama ja puvustama teos Kampin kauppakeskuksessa. Siinä näytetään, millaista vanhuksen elämä voi olla. Kun aika vain kuluu, eikä kukaan ei tule käymään. Teos levittäytyy ei puolille kauppakeskusta. Se koostuu useista pienistä kodeista, joissa jokaisessa asuu yksinäinen vanhus. Mukana toteutuksessa on 30 vapaaehtoista senioria.

Esitykset Kampin kauppakeskuksessa 14.2klo 7.30-9.00, 11.00-14.00 ja 15.00-17.00. HelsinkiMission työntekijät ovat paikalla kertomassa mahdollisuuksista auttaa.

Kampanjafilmi nähtävissä: www.helsinkimissio.fi

Lähde: World Giving Index 2013, http://www.cafamerica.org/wgi-2013/

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.