warmax_1205_6d9

Sähköjärjestelmään kytketyt palovaroittimet yleistyvät etenkin uusissa rakennuksissa. Asukkaiden keskuudessa on herännyt kysymyksiä siitä, kuka huolehtii varoittimien huollosta ja paristonvaihdosta. – Asukkaat ovat tottuneet siihen, että paristonvaihto kuuluu heille. Sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien kunnossapidosta vastaa kuitenkin taloyhtiö, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm sanoo.

Markkinoilla on useita erilaisia sähköverkkoon kytkettäviä palovaroittimia, joiden paristonvaihtoväli vaihtelee. – Taloyhtiön hallituksen on pyydettävä isännöintiä sopimaan paristojen säännöllisestä vaihdosta huoltoyrityksen kanssa. Näin vältytään turhilta, paristojen loppumisen aiheuttamilta hälytyksiltä, Furuhjelm sanoo.

Asukkaan on kokeiltava itse säännöllisesti, että palovaroitin toimii. – Vain toimiva palovaroitin antaa aikaa pelastautua, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:in turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino sanoo.

On erityisen tärkeää, että asukkaille on annettu selkeät ohjeet siitä, kuinka sähköverkkoon kytketyn laitteen kanssa toimitaan eri tilanteissa. – Nyt on hyvä hetki varmistaa, että pelastussuunnitelma on ajan tasalla. Tarvittaessa taloyhtiön hallituksen on päivitettävä suunnitelma ja tiedotettava siitä asukkaita, Leino sanoo.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.