500px-Nauvo.vaakuna.svg

Tänään julkistetussa väliraportissaan Kemiönsaaren kunnan ja Paraisten kaupungin yhteinen selvitysmies Marcus Henricson ehdottaa kuntien keskinäisen kuntaliitosselvityksen tekemistä. Toisena vaihtoehtona kannattaa

Henricsonin mukaan selvittää, mitä nykykuntien jatkaminen erillisinä kuntina tarkoittaisi.

Kuntarakennelain mukaan Kemiönsaaren ja Paraisten on selvitettävä vähintään 20 000 asukkaan kuntaan johtavaa kuntaliitosta. Kemiönsaarella ja Paraisilla on yhteensä 22 500 asukasta. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia valmistelleen työryhmän ehdotuksen mukaan vähintään 20 000 asukkaan kunta voisi itse hoitaa perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon. Anomuksesta se voisi myös saada luvan hoitaa osan erikoissairaanhoidosta.

– Yhteinen kunta voisi tulevaisuudessa olla Turunmaan sairaalan mahdollinen ylläpitäjä. Tämä edellyttää kuitenkin usean kysymyksen yksityiskohtaista selvittämistä, toteaa Kemiönsaaren kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inger Wretdal, joka toimii selvityksen ohjausryhmän puheenjohtajana. 

Väliraportissa analysoidaan myös useita muita vaihtoehtoja. Juridisista, hallinnollisista ja toiminnallisista syistä selvittäjä suosittelee, että nämä jätetään jatkoselvityksen ulkopuolelle.

– Väliraportti muodostaa hyvän faktapohjan molempien kuntien valtuustojen päättäessä maaliskuun alussa kuntarakennelain mukaisesta jatkoselvitystyöstä, toteaa Paraisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikael Holmberg, joka toimii selvityksen ohjausryhmän varapuheenjohtajana.

Väliraportista käydään keskustelua selvityksen ohjausryhmässä 11.2. Sitä käsitellään Paraisten kaupunginhallituksessa 24.2., Kemiönsaaren kunnanhallituksessa 25.2. sekä Kemiönsaaren valtuustossa 3.3. ja Paraisten valtuustossa 4.3.

– Ottaen huomioon että Turun seudun erityinen kuntajakoselvitys valmistuu syyskuun loppuun mennessä kannattaisi varsinainen kuntaliitosselvitys aloittaa jo maaliskuussa, korostaa Henricson. Näin oma strategia voi olla valmiina

syksyllä, kun sekä kuntarakennetta että sosiaali- ja terveydenhuollon uusia rakenteita koskevat neuvottelut etenevät. Samalla kannattaa tarkalla silmällä seurata sekä Turun seudun selvitystä että kansallisen tason kehitystä ja tarvittaessa säätää omaa selvitystyötä niiden mukaan.

Linkki väliraporttiin:
http://www.pargas.fi/web/aktuellt/2014/fi_FI/kommunutredning_mellanrapporten/

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.