Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimusten mukaan vuoden 2013 pentukuolemiin ei ollut yhtä yksittäistä syytä. Koiranpennuilla ei todettu uutta tarttuvaa tautia. Evirassa tutkittiin vuoden 2013 aikana erityisesti 1-2 viikon ikäisinä kuolleita koiranpentuja, koska koirankasvattajien ja eläinlääkäreiden mukaan usean emän kaikki pennut olivat kuolleet ennen kahden viikon ikää. Joillakin kasvattajilla myös eri koirarotuja edustavien emien pentueet olivat menehtyneet.

Tiineenä olevaa narttua ja sen vastasyntyneitä pentuja on aina syytä suojella mahdollisilta tarttuvilta taudeilta niin hyvin kuin mahdollista. On hyvä varmistaa etukäteen, että astutettava narttu ei saa B rucella canis -bakteeritartuntaa ulkomailta. Tuontieläimet on hyvä tutkia sen varalta ennen astutusta, mielellään jo lähtömaassa.

“Vaikka koirien tarttuvat taudit ovat harvinaisia Suomessa, on suositeltavaa, ettei tiineenä olevaa narttua viedä koiratapahtumiin.  Myös suoria kontakteja niihin osallistuneiden koirien kanssa on hyvä välttää”, toteaa tutkimusyksikön johtaja, professori Marjukka Anttila Evirasta.

Evirassa tehtyjen tutkimusten mukaan koiranpentujen kuolinsyihin vaikuttivat rotu, perinnölliset sairaudet, synnytyksen eteneminen ja hoito-olosuhteet. Pentuja ei lähetetty tutkittaviksi Eviraan tavanomaista enempää, vaikka sitä suositeltiin, jos kasvattajilla esiintyi lisääntynyttä pentukuolleisuutta.

Eri pentueiden kuolinsyyt vaihtelivat runsaasti. Yleisin yksittäinen lopetus- tai kuolinsyy oli erilaiset synnynnäiset kehityshäiriöt. Muutamassa pentueessa todettiin koiran herpesvirustartunta, jonka määrä ei kuitenkaan ole noussut edellisvuosista.  Bakteerien aiheuttamia tulehduksia todettiin saman verran kuin aikaisempina vuosina eli noin joka kuudennessa tutkitussa pentueessa. Pitkittynyt synnytys oli merkittävä syy synnytyksen aikana kuolleiden pentujen menehtymiseen tai elinvoimaltaan heikkojen pentujen syntymään. Emästä johtuvat syyt, kuten aineenvaihduntasairaudet ja jotkut bakteeri-infektiot, jotka johtavat elinvoimaltaan heikkojen pentujen syntymään, edellyttävät emän tutkimista.

Koiranpentuja voi lähettää tutkittaviksi Eviraan ilman erillistä yhteydenottoa. Pentujen ruumiinavaustutkimuspakettiin sisältyy kolmen samasta pentueesta olevan, alle kahdeksan viikon ikäisen pennun tutkimus istukoineen. Tutkimuksen hinta on 93,93 euroa (sis. alv).

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.