eloranta_jarkko_latauskuva

Ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini haluaa purkaa työntekijöiden viiden vuoden irtisanomissuojan kuntaliitoksissa. Hän moitti sitä mielettömäksi Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona. Esimerkiksi neljästä kunnasta muodostuva uusi kunta ei tarvitse neljää koulutoimenjohtajaa, Soini kuvasi.

Ei tarvitsekaan, eikä irtisanomissuoja edes sitä edellytä, toteaa ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

– Irtisanomissuoja koskee palvelussuhdetta, ei työtehtäviä. Työtehtävät voivat muuttua ja uudistua. Myös työntekopaikka ja palkka voivat muuttua. Päättäjänä ja kokeneena kuntapoliitikkona Soininkin pitäisi se tietää.

Ei suoja-aikana istuta tumput entisessä asennossa tekemässä sitä, mitä aina on tehty. Paljon riippuu työnantajasta.
– Irtisanomissuoja ei ole ongelma niissä kunnissa, joissa harjoitetaan suoja-aikana hyvää ja aktiivista työnantajapolitiikkaa. Siihen kuuluu muun muassa uudelleenkouluttamista ja tehtävänkuvien ajantasaistamista.

Eloranta huomauttaa, että koulutoimenjohtajia ja muita esimiestason tehtäviä on hyvin vähän verrattuna peruspalvelujen ammattilaisiin. Lähihoitajia, siivoojia, keittäjiä, lastenhoitajia, opettajia ja putkimiehiä on verrattomasti enemmän.

Joukossa on paljon ikääntyneitä, joilla on jo haasteita työkyvyn kanssa. Tähän joukkoon irtisanomiset kokemuksen mukaan kohdistuisivat, Eloranta toteaa.

–  Parhaillaan yritetään kaikin voimin pitää ikääntyneet suomalaiset kauemmin työelämässä. Irtisanomissuojan purkaminen olisi isku tälle tavoitteelle.

– Työttömyys on jo nyt suurta. Ei kuntien pidä sitä omin toimin lisätä. Työttömyyden kuluista paljon kellahtaa kuntien omaan syliin.

Eloranta tähdentää, että irtisanomissuoja on kuntienkin kannalta hyvä asia.
– Se edistää muutosten onnistumista ja turvaa kattavan palvelutuotannon uuden kunnan alueella.

Järkevää säästöä kunnat voivat löytää esimerkiksi ostoista ja palvelujen kehittämisestä. Kuntien ostot ovat 10 miljardia euroa vuodessa, palkkasumma taas on reilut 16 miljardia. Ostopalveluista löytyy siis erittäin suurta säästöpotentiaalia.

– Lisäksi kuntatyönantaja ja ammattiliitot ovat viime vuosina yhdessä  kehittäneet työntekoa ja palveluja pitkäjänteisesti. Tämä työ auttaa välttämään paniikkiratkaisuja ja saamaan aikaan kestävää tulosta vaikeinakin aikoina.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.