54364356456454

Dramaattinen video Kouvolan eilisestä koulupalosta on levinnyt sosiaalisessa mediassa. Tänään Nastolassa evakuoitiin 200 oppilaan koulu liesipalon takia. Tulipalojen ehkäisy ja hyvin harjoiteltu evakuointi ovat avainasioita koulujen paloturvallisuudessa. Paloturvallisuustekniikka eri kouluissa vaihtelee suuresti. Esimerkiksi automaattiset paloilmoittimet eivät ole kouluissa pakollisia.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö pitää hyvin tärkeänä, että kaikkien koulujen henkilöstö opettajat mukaan lukien olisivat turvallisuustietoisia ja -taitoisia.

– Henkilöstön on tärkeää ymmärtää ja havaita riskejä ja näin osata ennaltaehkäistä tulipaloja, johtaja Matti Orrainen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä sanoo. Paloturvallisuuden perehdyttämisaineistoja on saatavana ilmaiseksi esimerkiksi paloturvallisuus.info -sivustolta.

Koulujen turvallisuutta on käsitelty viime vuosina paljon. Sisäministeriön Turvallisuus perusopetuksessa -työryhmän loppuraportti muistuttaa: ”Turvallisuusnäkökulma tulee ottaa huomioon koulun eri toiminnoissa. Turvallisuuden edistämiselle tulee asettaa tavoitteita sekä turvallisuutta tulee suunnitella, toimeenpanna ja seurata kuten muitakin koulun toimintoja.”

Tekniset valmiudet tulipalojen havaitsemiseksi vaihtelevat suuresti. Kaikissa kouluissa ei esimerkiksi ole automaattisia paloilmoittimia. Avainasemassa on palojen ehkäisy. Jos tulipalo kuitenkin syttyy, valmiudet koulun nopeaan evakuoimiseen ovat elintärkeät.

– Poistumisharjoitus on syytä tehdä vähintään lukukausittain, muistuttaa Matti Orrainen.

Automaattiset paloilmoittimet eivät ole kouluissa lakisääteiset. Sen sijaan pelastussuunnitelma täytyy olla jokaisessa koulussa. Pelastussuunnitelma on tärkeä asiakirja, johon kouluissa on kerätty turvallisuusasiat. Pelastussuunnitelma toimii vain, jos sen keskeiset asiat ovat henkilökunnan ja oppilaiden tiedossa.

Mobiilipeli poistumisturvallisuudesta on listaykkönen

Poistumisturvallisuus näyttää kiinnostavan nuoriakin. Yläkoululaisten Nou Hätä! -kampanjan teemana on tänä vuonna hätäpoistuminen. Kampanjaan ja siihen liittyvään valtakunnalliseen pelastustaitokilpailuun osallistuu vuosittain noin 40 000 kahdeksasluokkalaista. Bongaa EXIT -teema on esillä paitsi Nou Hätä! -kampanjakoulutuksissa, myös netissä.

– Bongaa EXIT -mobiilipeli ponkaisi muutamassa päivässä App Storessa opetuspelien listaykköseksi, iloitsee SPEKin kampanjapäällikkö Riikka Ahopelto.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.