260769

Vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie

Euroopan tieksi valittu tiukkaan talouskuriin perustuva politiikka ei toimi. Inhimillisin tie ulos kriisistä on pienituloisten kulutuskysynnän vahvistaminen ja uusien työpaikkojen luominen. Työttömyys ei poistu ja talous kohene köyhien toimeentuloa leikkaamalla.

Kriisissä ovat pärjänneet parhaiten ne Euroopan maat, joissa on vahva julkinen sektori ja vahva sosiaaliturva. Tässä on myös avain Euroopan aseman vahvistamiseksi globaalissa taloudessa. Euroopan vahvuus on hyvinvoiva, terve ja korkeatasoisesti koulutettu työvoima ja kansa.

Eurooppaa riivaa työttömyys, ei inflaatio. Euroopan keskuspankilla on pakkomielle, inflaatiofetissi. Ennätystyöttömyyden oloissa inflaation pelko on liioiteltu. Keskuspankki ei täytä tarkoitustaan, jos nollainflaation seurauksena taloudellinen toimeliaisuus lamaantuu.

Eurooppa ei pärjää globaalissa taloudessa ilman tiivistä yhteistyötä. Euroopan unionia on kehitettävä oikeudenmukaisemmaksi ja demokraattisemmaksi. Epäterve kilpailu jäsenmaiden välillä tulee estää. Vain jäsenmaiden riittävistä verotuloista huolehtimalla on sosiaalinen Eurooppa mahdollinen.

Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välisen vapaakauppasopimuksen haitat voivat olla suuremmat kuin sen hyödyt. Sellaisia sopimusehtoja ei voi hyväksyä, jotka asettavat kansainväliset suuryritykset ihmisten hyvinvoinnin edelle.

Maahanmuutto vahvistaa taloutta, sillä se parantaa ikärakennetta ja lisää sosiaalista pääomaa. Avoimen maahanmuuttopolitiikan maat ovat unionin menestyneimpiä maita, Saksan ja Ruotsin taloudet ovat kiistatta Suomea vahvempia.

Populistinen ja kansallismielinen oikeisto jyrsivät nuorten tulevaisuuden juuria kiistämällä maahanmuuton hyödyt.

Lue Vasemmistoliiton Annika Lapintien puhe kokonaisuudessaan Debaattilehden sivuilta

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.