SetWidth640-AulonnentemppeliTeijoHeinanenyhteiso

Onnentemppeli Aulangolla talviasussaan. Kuva: Metsähallitus/Teijo Heinänen

Kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat kahdeksan prosenttia vuoden aikana. Kävijät myös jättivät edellisvuotta enemmän rahaa lähiseudulle: euroja saatiin 5,5 % vuotta 2012 enemmän, ja henkilötyövuosien määrä kasvoi 5 %. Hyvällä suunnittelulla voidaan yhtä aikaa turvata luontoarvot ja lisätä myönteisiä talousvaikutuksia kansallispuistojen lähialueille.

Viime vuonna Suomen 37 kansallispuistossa vierailtiin 2 259 800 kertaa. Kävijöiden rahankäytön kokonaistulo- ja työllisyysvaikutukset olivat yhteensä 115,5 milj. euroa ja 1 484 henkilötyövuotta. Valtion seitsemällä retkeilyalueella vastaavat vaikutukset olivat 15,4 milj. euroa ja 199 henkilötyövuotta.

Valtio rahoittaa budjettivaroin kansallispuistojen ja retkeilyalueiden infrastruktuurin eli esimerkiksi reitit ja taukopaikat. Tämä luo elinkeinosektorille edellytyksiä luoda lähiseudulle maksullisia matkailupalveluja.

– Kansallispuistoihin suuntautuva luontomatkailu tuottaa euroja, jotka jäävät niiden lähiseudulle. Kansallispuistojen suosio on myös kasvanut pitkällä aikavälillä, joten on syytä olettaa, että jatkossakin niiden hyöty paikallistalouteen on vakaata ja peräti nousujohteista, analysoi lukuja päällikkö Anneli Leivo Metsähallituksen luontopalveluista.

Kansallispuistoilla on myös hyvä panos-tuotto-suhde: kun valtio eli Metsähallituksen luontopalvelut sijoittaa euron kansallispuistojen retkeilypalveluihin, poikii tämä keskimäärin 10 euroa lähiseudulle. Matkailualueilla sijaitsevissa kansallispuistoissa hyötysuhde on vielä tätä korkeampi, keskimäärin 14 euroa.

Huikea kasvu Nuuksiossa, suosituimpana Pallas–Ylläs

Pääkaupunkiseudun kupeessa sijaitsevan Nuuksion kansallispuiston käyntimäärä kasvoi huikealla 43 prosentilla (267 400 käyntiä, kun 183 400 vuonna 2012). Kasvun tärkein syy on puiston kupeeseen toukokuussa avattu Suomen luontokeskus Haltia. Kansallispuiston ulkopuolella sijaitsevat Haltian lähipolut eivät ole kansallispuiston käyntimäärissä mukana, joten retkeilijöiden määrä seudulla on vieläkin suurempi.
Suosituimman kansallispuiston titteli meni myös vuonna 2013 Pallas–Yllästunturin kansallispuistolle, jonne tehtiin 488 400 käyntiä. Kasvua oli 3 %. Puisto myös tuotti eniten euroja paikallistalouteen: 34,3 miljoonaa eli kuuden loton jättipotin verran.

Metsähallituksen luontopalvelut uskoo kansallispuistojen kestävän vieläkin suuremmat käyntimäärien nousut. Hyvällä retkeilyreittien ja palvelujen suunnittelulla ehkäistään kielteiset vaikutukset luontoon. Samalla voidaan lisätä matkailuyritysten tuloja. Esimerkiksi Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa Metsähallituksen luontopalvelut on kestävöittänyt reittejä maaston kulumisen ehkäisemiseksi. Samalla reittejä on vedetty alueen kyliin, niin että retkeilijöiden on helppo vaeltaa yöpymään paikallisten yritysten ja yrittäjien huomaan.

Uudet luontokeskukset vetivät väkeä

Myös luontokeskusten käyntimäärä kasvoi peräti 13 prosentilla. Suomen luontokeskus Haltiaan tehtiin vain seitsemän aukiolokuukautensa aikana 95 000 vierailua. Myös kaksi muuta uutta, vuoden 2012 aikana avattua luontokeskusta, Pyhä–Luoston Naava ja Liminganlahden lintuluontokeskus, saavuttivat erinomaiset käyntitulokset: Naavaan tehtiin 89 000 ja Liminganlahdelle 56 000 käyntiä.

Vaikka Haltiasta ei vielä ole tarkkoja arvioita siitä, miten sen avaaminen on lisännyt alueelle tulevia euroja, alueen yritysten arviot kertovat kasvua tapahtuneen, osalle jopa 50 %. Erityisesti Haltian kokousasiakkaat käyttävät alueen ohjelmapalveluyritysten palveluja.

Lue myös Metsähallitus: Kansallispuistot ja retkeilyalueet tärkeitä paikallistaloudelle

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.