resizedimage600848-omslag-finska

Merenkurkun neuvosto on yhdessä maailmanperintökuntien sekä Pohjanmaan liiton, Metsähallituksen ja Västernorrlannin lääninhallituksen kanssa toteuttanut kahden viime vuoden ajan Botnia-Atlantica–hanketta nimeltään ”Maailmanperintö yhteistyössä 63°N – maailmanperintölähettiläät. Yli 1500 asukasta – lähinnä opettajia, yrittäjiä, virkamiehiä, poliitikkoja ja oppaita – on osallistunut maailmanperintökoulutuksiin ja tapaamisiin oppiakseen lisää yhteisestä maailmanperinnöstämme.

Tarkoituksena on ollut saada yhä useammat ymmärtämään maailmanperintöaseman vaikutukset ja seuraukset sekä kehittämään yhteistyötä valtionrajojen yli. Kun Ruotsin Korkealle rannikolle vuonna 2000 ja Suomen Merenkurkun saaristolle vuonna 2006 myönnettiin maailmanperinnön asema, alueet ottivat samalla kontolleen vastuun maailmanperintöalueen ainutlaatuisen ympäristön säilyttämisestä ja hoitamisesta.

Sitä tapahtuu nykyään monella tasolla ja monien toimijoiden työssä eri maailmanperintökunnissa eli Kramforsissa, Örnsköldsvikissä, Korsnäsissä, Maalahdessa, Vaasassa, Mustasaaressa ja Vöyrillä.

Niin valtion ja kuntien viranomaisilla kuin yrittäjillä, opettajilla ja kaikilla asukkailla on osavastuu maailmanperintöajatuksen juurruttamisesta nykyisiin ja tuleviin sukupolviin. ”Maailmanperintö yhteistyössä 63°N – maailmanperintölähettiläät” on yhtenä askeleena tätä työtä pyrkinyt levittämään tietoa maailmanperinnöstä erilaisin teematunnein ja tapahtumin eri maailmanperintökunnissa.

Hankkeen nyt päättyessä julkaistaan ”Korkea kohtaa matalan” –lehti, jossa uudet maailmanperintölähettiläät pääsevät ääneen. Lehti esittelee hankkeen toimintaa, ja lukijoille kerrotaan, miksi Korkea rannikko/ Merenkurkun saaristo on maailman paras maankohoamisessa ja mitä se meille itse kullekin merkitsee.

Lehti jaetaan ilmaiseksi maailmanperintökuntien kaikkiin kotitalouksiin Suomessa 13.–19. helmikuuta ja Ruotsissa 18. helmikuuta. Pidä silmät auki ja opi lisää maailmanperinnöstämme!

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.