karhunpentu+ranua+2014-JT

Ranuan eläinpuiston ruskeakarhu-uros Jehu sai pari vuotta sitten seurakseen tuolloin kolmevuotiaan Malla-naaraan Ähtärin eläinpuistosta. Nuorenparin ensimmäinen kesä kului pentumaisen leikin lomassa, mutta seuraavana kesänä heilasteltiinkin jo vakavammin. Riijuun tuloksen saivat eläintenhoitajat nähdä keskiviikkoaamuna 8.1. pesän valvontakameran välityksellä; Malla oli yöllä synnyttänyt.

15 minuuttia ennen synnytystä Malla alkoi näyttää levottomalta, ilmeisestikin supistukset alkoivat tuntua voimakkaammin. Itse synnytys oli ohi nopaesti ja vaistojensa ohjeemana ensikertalainen karhuemo osasi alusta asti hoitaa jälkeläistään. Malla myös söi jälkeiset eli sikiökalvot ja istukan, kierrättäen näin niihin sitoutuneet ravinteet oman kehonsa käyttöön.

Malla hoivaa esikoistaan tunnollisesti, niinpä pentua pääsee näkemään vain harvoin emon karvaisessa sylissä. Elämänsä ensimmäisen vuorokauden täytyttyä pentu kömpi emonsa sylistä selkäpuolen turkkiviidakkoon.

Kuukauden ikään mennessä pennun paino on jopa kolmikertaistunut ja se liikkuu jo paljon enemmän.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.