Hiihtolomasesonki ajoittuu Suomessa perinteisesti helmi-maaliskuun taitteeseen, viikoille 8-10. Ensimmäisenä hiihdetään etelässä ja viimeisenä pohjoisessa. Etenkin Etelä-Suomen hiihtolomaviikko saanee ihmiset matkustamaan tänä vuonna harvinaisen vähälumiseksi jääneiltä alueilta paremmin hiihtoon soveltuville seuduille. Tämä tarkoittaa käytännössä myös sitä, että varsin useat asunnot jäänevät hieman pidemmäksi aikaa tyhjilleen.

Keskusrikospoliisi muistuttaa, että asunto kannattaa pitää myös lomien aikana asutun näköisenä. Hyvä tapa on sopia esimerkiksi naapurin tai tuttavan kanssa tyhjillään olevan asunnon silmälläpidosta, lumitöiden tekemisestä yms. Lisäksi on hyvä huolehtia mm. toimivasta lukituksesta, asianmukaisesta murtosuojauksesta ja kotivakuutuksen voimassaolosta. Kaikenlaisista asuntomurtoihin liittyvistä havainnoista kannattaa ilmoittaa matalalla kynnyksellä suoraan hätäkeskukseen, puhelinnumeroon 112. Oleellista on tehdä havaintoja tekijöistä, heidän ajoneuvostaan, liikkumisestaan jne.

Asuntomurto kirjataan Suomessa pääsääntöisesti nimikkeellä törkeä varkaus. Kyse on vakavasta, vankeusuhkaisesta teosta. Törkeiden varkauksien selvitysprosentit ovat Suomessa vaihdelleet vuosittain 30–40 prosentin välillä. Asuntomurrot liittyvät usein ns. sarjamaiseen liikkuvaan rikollisuuteen.

Vuosina 2010 ja 2011 Suomessa kirjattiin noin 2100 asuntomurtoa tai sen yritystä. Vuonna 2012 asuntomurtojen ja niiden yritysten lukumäärä oli noin 2300. Vuoden 2013 kokonaislukumäärä oli puolestaan vajaa 2200.

1.1.2013–16.2.2013 kirjattiin Suomessa yhteensä 263 asuntomurtoa tai sen yritystä. Vastaavana aikana tänä vuonna on asuntomurtoja tai niiden yrityksiä on kirjattu yhteensä 351. Alkuvuoden kehitys ei ole lainkaan toivottua.

Asuntomurtoja ”tehtailevia” ulkomaalaisryhmiä on saatu alkuvuoden 2014 aikana kiinni kolme; heidän tekemikseen epäillään noin 50 asuntomurtoa. On kuitenkin huomattava, että myös kotimaisia “kierteleviä porukoita” näyttäisi liikkuvan tällä hetkellä useampia.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.