Pirkanmaan käräjäoikeus on 19.2.2014 tuominnut pirkkalalaisen rakennusalan yrityksen toimitusjohtajan 20 päiväsakon eli 320 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Käsiteltävänä oli tamperelaisella työmaalla tammikuussa 2012 sattunut työtapaturma. Työntekijä oli tekemässä huullosta oven karmilistaan käyttäen työhön pöytäpyörösahaa. Lista lipsahti ja työntekijän sormet osuivat sahan terään vahingoittuen. Sahasta puuttuivat sekä yläsuoja että jakoveitsi.

Työsuojeluviranomainen totesi, että pöytäpyörösahassa tulee olla suojalaitteina sekä terän yläsuojus että jakoveitsi. Yläsuojus estää tahattoman kosketuksen terään yläpuolelta. Jakoveitsi pitää sahausuran avoimena niin, ettei sahauksen aikana tapahdu ns. takapotkua, jonka seurauksena sahattava kappale saattaa sinkoutua hallitsemattomasti. Pyörösaha oli ollut käytössä muutaman kuukauden ennen tapaturmaa. Siihen ei koskaan ollut asennettukaan yläsuojaa eikä jakoveistä, vaan se oli otettu käyttöön työturvallisuusmääräysten vastaisessa kunnossa.

Työntekijä oli tapaturmatilanteessa sahaamassa listaan uraa. Työ ei olisi onnistunut, jos sahassa olisi ollut paikallaan yläsuojus ja jakoveitsi. Työsuojeluviranomainen toteaa, että jos työvälineen käyttäminen johonkin työhön edellyttää suojalaitteiden poistamista, merkitsee se sitä, ettei työvälinettä ole tarkoitettu kyseiseen työhön. Pöytäpyörösaha ei ole sopiva ja turvallinen työväline tällaiseen työhön, vaan tällaisessa työssä tulisi työntekijän käyttöön varata jyrsin taikka vastaava laite.

Toimitusjohtaja myönsi oikeudessa syytteen oikeaksi. Tapaturmassa loukkaantuneella työntekijällä ei ollut vaatimuksia.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työvälineiden käyttöohjeisiin on syytä perehtyä huolella. Niissä laitteen valmistaja on määritellyt, mitä töitä sillä voidaan tehdä ja millä varustuksella. Käyttöohjeen vastainen menettely on kiellettyä riskinottoa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.