Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n organisoima boikotti Helsingin kaupungin kesäterassiohjeita vastaan perustuu väärinkäsityksiin.

Rakennusvirasto muistuttaa, että ohjeet on valmisteltu yhteistyössä MaRa:n lisäksi rakennusvalvonta- ja kaupunkisuunnitteluviraston, ympäristökeskuksen ja poliisin kanssa.

Nyt useat uusina muutoksina esitetyt seikat eivät ole uusia, vaan ovat olleet voimassa jo vuosia, ja ne perustuvat lainsäädäntöön, kaupungin rakennusjärjestykseen ja eri virastojen ohjeisiin.

Asiat on nyt vain ensi kertaa koottu yhteen. Tarkoituksena oli ravintoloitsijoiden toiminnan helpottaminen, ei sen vaikeuttaminen.

Vastaamme tässä lyhyesti MaRa:n esittämään viiteen “epäkohtaan”:

MaRa: Ravintola ei voisi käyttää markiiseissaan eikä päivävarjoissaan omaa yritysilmettään, vaan niiden tulee olla yksivärisiä

Vastaus: Ohjeissa lukee, että oman yrityksen logot ovat sallittuja. Vaikka yritysilme ei olisi yksivärinen, sekin sallitaan.

MaRa: Valkoisen värin käyttö terasseilla on pääsääntöisesti kielletty, koska valkoinen “häikäisee” kaupungin mukaan

Vastaus: Tämä on suositus, ei kielto, ja se on tehty näkövammaisten toiveesta. Auringossa puhtaan valkeat kalusteet häikäisevät joitain ihmisiä, eivätkä pöytä ja tuoli erotu toisistaan.

MaRa: Terasseilla ei voida käyttää lasisia kaiteita, koska ne eivät sovi kaupungin mukaan kaupunkikuvaan. Kaiteille ei voida asettaa myöskään minkäänlaisia tekstiilejä.

Vastaus: Kyllä voidaan, mikäli kaiteille on haettu rakennusvalvontaviraston edellyttämä toimenpidelupa. Tekstiilejä voi käyttää, jos ne eivät ole mainostekstiilejä.

MaRa: Talvi- tai muidenkaan terassien lattioita ei voida kattaa lattiapinnan tasoittamiseksi, koska tällaiset rakenteet estävät kaupungin mukaan rakenteen nopean purkamisen.

Vastaus: Kyllä voidaan, mikäli lattioille tai korokkeille on haettu rakennusvalvontaviraston edellyttämä toimenpidelupa.

MaRa: Jäsenyrityksemme ovat yrittäneet perustaa talviterasseja, mutta törmänneet valtavaan, kustannuksista piittaamattomaan byrokratiaan. Talviterassien rakentaminen käytännössä mahdotonta.

VastausNiiden rakentamiseen liittyvät vaatimukset perustuvat lainsäädäntöön, kaupungin rakennusjärjestykseen ja eri virastojen ohjeisiin. Talviterasseja käsitellään yleisten töiden lautakunnassa 25.2.2014. 

Lue Myös: Helsingin ravintolat uhkaavat terassiboikotilla

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.